PUBLICITAT

Salut 'descobreix' la imputació del director del SAAS i fa marxa enrere

  • El Govern diu que desconeixia la implicació de Pomar en una causa, i escull Burgués de manera indefinida
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A la portada i a la galeria, el ministre Espot durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Sobre aqueste línies, Pomar, en una imatge recent Foto: ANA / N.M.

Josep Pomar, exdirector general de l'Ibsalut (de la sanitat balear), era la persona escollida per dirigir el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, en substitució de Lluís Burgués. Aquesta era l'aposta del consell directiu del SAAS, encapçalat per la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i que tenia el vistiplau del Govern. Pomar ja havia superat diverses entrevistes i es considerava el candidat ideal. Però les tornes es van girar ahir al matí, després que el Govern descobrís que l'excap de la sanitat balear està imputat en una causa judicial per haver pagat uns plusos salarials a metges en ple procés de vaga. «Ni l'Executiu ni el Consell Directiu en tenien coneixement», va assegurar ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot. Ni tampoc els ho havia informat Pomar.

Per tot, el consell directiu del SAAS es va reunir ahir al migdia en caràcter d'urgència, amb la intenció de proposar al Govern un nou candidat. L'escollit ha estat el que hi havia fins ara, Lluís Burgués, que des del passat 20 de març ocupava el càrrec de manera interina. A partir d'ara ho farà amb caràcter indefinit.

Tal i com va explicar Espot, que ahir va ser l'encarregat de comparèixer a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el Govern va demanar un «candidat alternatiu» ahir mateix, poc després que el consell directiu proposés a Pomar, i després de descobrir la seva imputació arran d'una notícia publicada a un mitjà del país. Segons Espot, «la tasca de la reforma sanitària és de gran calat, i ens ha semblat millor descartar la proposta de Pomar». Va ser la pròpia ministra qui l'havia proposat al càrrec, va informar el ministre, després d'assessorar-se amb els seus homòlegs estrangers, «amb qui hi manté una bona relació». En relació a la imputació de Pomar, Rodríguez «no estava en disposició de tenir aquesta informació», va afegir Espot, i «si n'hagués tingut coneixement, no hauria fet la proposta», va afegir.

En qualsevol cas, Espot va manifestar ahir que no es depuraran responsabilitats al consell directiu del SAAS, «perquè no s'ha comès cap irregularitat». El ministre va afegir que des de l'Executiu «estem convençuts que no hi ha hagut cap mala intenció» per part dels màxims representants del SAAS.

Una imputació publicada als mitjans / Amb tot, però, la imputació de Pomar a una causa per malversació i frau ha sortit publicada a diversos mitjans de comunicació balears. Segons informen aquests, Pomar va declarar el passat mes de desembre i va negar els fets. L'exdirector d'Ibsalut durant el mandat dels socialistes va ser denunciat pel PP (ara al Govern) fa un any, i va ser el ministeri públic qui va portar el cas al jutjat de guàrdia. Està acusat de prevaricació, malversació de caudals públics i frau a l'administració, per uns fets que es remunten al 2008 i que van consistir en modificar les taules salarials vigents d'aquell exercici amb la finalitat d'incorporar uns plusos presumptament il·legals.

Pomar reconeix els fets / Espot va explicar que ahir mateix van parlar amb Pomar i que aquest va reconèixer estar imputat a la causa. L'exdirector balear els va informar que va prestar declaració i des de llavors no ha tingut més notícies de la Justícia balear.

El Govern està convençut que els indicis que imputen a Pomar «són lleus». Per tot, el ministre d'Interior va assegurar que si finalment la causa judicial s'arxiva, «no descartem que Pomar pugui col·laborar d'alguna manera amb el Govern». Això sí, en cap cas com a director general, càrrec que des d'ahir assumeix Lluís Burgués ja de manera indefinida. Ell serà l'encarregat de liderar la reforma sanitària. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT