PUBLICITAT

Bartumeu qüestiona els coprínceps

  • Martí reconeix que s'haurà de buscar la «fórmula» pels temes com l'avortament
  • El president del Grup Mixt critica la «política de tall lliberal clàssic» del Govern
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern pern notes durant la intervenció de Jaume Bartumeu, ahir al Consell General. Foto: TONY LARA

El debat d'orientació política va tenir com a punt calent ahir la proposició de llei per a la despenalització de l'avortament en tres supòsits i les implicacions institucionals que va tenir. El tema el va posar sobre la taula en la seva primera intervenció Jaume Bartumeu, president del Grup Mixt, afirmant que aquest debat va crear una «fonda esquerda institucional». El conseller de l'oposició va apuntar que «guanya posicions [entre els ciutadans] que el sistema polític instaurat amb la Constitució està esgotant-se i no pot resoldre els problemes de la societat», i, per tant, «només una proposta política forta pot ajudar a sortir de la crisi, és a dir, una reforma a fons del nostre sistema constitucional».

Ladislau Baró, president del Grup Parlamentari Demòcrata, es va mostrar «preocupat» per les paraules de Bartumeu, tal i com va assenyalar en la seva primera intervenció al debat, ja que en aquestes Bartumeu plantejava «un ajustament del model constitucional», i va ser llavors quan va acusar al president del Grup Mixt de «tirar la pedra i amagar la mà». Segons va dir Baró, la proposició de llei de despenalització de l'avortament portava implícita la reforma constitucional –i els socialdemòcrates ja ho sabien quan la van fer– i per això va convidar a Bartumeu a que si tenia una proposta (per a un altre sistema) ho digués «clarament».

Baró no va ser l'únic en mostrar-se preocupat, també s'hi va mostrar, i «molt», Toni Martí, tal i com va dir quan li va tocar el torn. El cap de Govern va assegurar que ell és favorable als coprínceps i al sistema constitucional, tot i així, va reconèixer que «alguna fórmula haurem de buscar» perquè considera que temes com la despenalització de l'avortament tornaran a posar-se sobre la taula.

Per la seva banda, Bartumeu va respondre al cap de Govern dient que també està a favor dels coprínceps i amb les seves funcions, però «tal i com estan establertes a la Constitució», és a dir, sempre i quan respectin els mandats constitucionals d'arbitrar i moderar, però, segons Bartumeu, en el cas de l'avortament no va ser així, i «hi va haver un veto tàcit» per part del copríncep episcopal, cosa que suposa «un abans i un després». En aquest sentit, va respondre a Baró que «no amago la mà», sinó que ja va dir en el seu moment que «s'havia saltat una frontera» perquè el parlament no pot admetre vetos i que aquest pot assentar un precedent.

Baró, però, va dir que el veto no havia existit, tot i així va reconèixer que «no podem tancar els ulls a la realitat social canviant» i que per tant el tema s'haurà de tractar, però amb cautela.

El president del Grup Parlamentari socialdemòcrata, David Rios, també va fer referència al debat de la despenalització de l'avortament, dient a DA que el que ha demostrat és que «per a vostès les institucions van per davant dels drets i llibertats de les persones», i que les institucions han d'estar al servei de les persones i «si vostès no ho veuen així, tenim un problema, estem tornant a l'estat feudal preconstitucional».

VALORACIÓ

Grup Mixt i GPS critiquen les retallades i l'atur

En el seu discurs, Bartumeu va ser molt crític amb la política del Govern pel que fa a la contenció de la despesa i va dir que «porten dos anys de política d'austeritat de tall liberal clàssic» que ha comportat dos errors: centrar les retallades en la despesa pública i fiar el creixement a l'obertura econòmica. Bartumeu va retreure a Martí que no parlés ni de sanitat, ni de territori i medi natural ni del comerç electrònic. I va qualificar l'Executiu de «Govern dels petits passos».

Per la seva banda Rios va afirmar que el discurs d'ahir del cap de Govern va ser el d'un «Martí el màrtir», i va lamentar «que ens diguin que no tenen solucions». Rios va dir que «no estan atenent ni allò que és urgent ni allò que és important», i que per tant, «des que governa DA la xifra d'aturats s'ha incrementat més d'un 60%». Rios també va criticar que Martí demani lleialtat institucional sobre temes com la CASS o l'IRPF «sense que els consellers tinguem els textos per analitzar-los».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT