PUBLICITAT

Vessament de 3.000 litres de gasoil a l'edifici Boscos d'Ordino

  • El fort corrent dificulta la neteja de la part filtrada al riu Segudet
C. G.
ORDINO

Periodic
El riu de Segudet, ahir al vespre Foto: TONY LARA

Un vessament de gasoil d'uns 3.000 litres va causar desperfectes ahir a l'edifici Boscos d'Ordino, i en conseqüència també a l'entorn circumdant, així com al riu de Segudet. Segons va informar el director de Protecció Civil, Francesc Areny, els fets es van produir durant una operació de càrrega d'una cuba d'hidrocarbur. «Una peça, el tap, ha cedit i el gasoil ha anat a parar a la cubeta», va manifestar. D'aquí, es va iniciar la filtració cap al soterrani de l'edifici, l'aparcament, i també a l'exterior.

Els fets van produir-se pels volts del migdia, però els Bombers encara treballaven a la zona ben entrat el vespre. I és que el gasoil va anar a parar al riu per unes desaigües de l'immoble que passen per sota de la carretera. També es van constatar filtracions a l'aparcament de l'edifici.

L'objectiu del cos va ser reduir al màxim la filtració cap al riu. Van fer servir uns «empapadors» que separen el gasoil de l'aigua, va informar el cos. Aquests empapadors encara hi seran uns dies més, ja que el degoteig de gasoil és continu. El problema que es van trobar els Bombers és que l'aigua del riu baixava amb molta força degut al desgel i a les pluges dels darrers dies, també la d'ahir. Com a conseqüència, part de la filtració va seguir riu avall, van assegurar des de Bombers.

Areny va informar, no obstant, que bona part dels 3.000 litres es van quedar a la cubeta i que només que es filtrin unes gotes al riu «ja és visualment molt espectacular». No obstant això, va reconèixer que l'entorn exterior «havia quedat contaminat». Els propers dies s'haurà de determinar l'abast d'aquesta filtració i l'impacte mediambiental causat a tota la zona.

Un dipòsit de 10.000 litres / Al lloc dels fets, a banda de Bombers, s'hi van desplaçar diferents tècnics i inspectors dels departaments de Medi Ambient i del departament d'Indústria, que es van encarregar de localitzar la font del vessament. Segons va informar el Govern, el dipòsit d'hidrocarbur tenia una capacitat total de 10.000 litres, i s'estava omplint amb 4.700.

Per tot, els tècnics d'Indústria van aixecar acta amb la descripció dels fets.

Precisament a principis d'aquest mes de juny el Govern havia mostrat la seva «franca preocupació» per l'increment de fuites d'hidrocarbur provinents de dipòsits o instal·lacions d'edificis. Les seves estimacions eren de 294 dipòsits que estan emanant combustible en diferents quantitats. Així ho va assegurar el tècnic de l'Àrea de Seguretat Industrial Josep Maria Arnaus, durant la presentació d'una jornada sobre instal·lacions, subministrament i emmagatzematge d'hidrocarburs.

Dels més de 8.000 dipòsits i instal·lacions que es calcula que hi ha, el Govern només en té 1.500 de controlats, mentre que la normativa obligava a fer la declaració de la instal·lació abans de l'agost del 2012.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT