PUBLICITAT

L'esbart de les Valls del Nord dobla en un curs els efectius

  • La formació presenta aquesta tarda a l'Auditori la temporada, amb noves secions i noves coreografies
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Els infantils de l'esbart, en acció; aquesta tarda hi tornen a l'Auditori Foto: esbart de les valls del nord

Fa tot just un any s'estrenava en aquest racó de diari amb tot l'entusiasme dels debutants: l'esbart de les Valls del Nord recollia l'herència del Grup Dansaire d'Ordino i de l'esbart Els Esquirols, de la Massana, i iniciava amb la complicitat dels dos comuns una nova etapa... en la pitjor de les conjuntures possibles. Dotze mesos després, aquella aventura navega a tota vela. tant, que ha creat tres noves seccions –Petits Massana, Infantils A i Veterans– que han quasi doblat el nombre d'efectius de la formació, que ha passat dels 65 del 2012 als 126 d'aquest curs. Un mèrit que cal posar al sarró de Sandra Tudó i de Pilar Capdevila, al timó de la nau des des del primer moment. El fruit d'aquests dos anys de feina es podrà veure aquesta tarda al festival que marca oficialment per a l'esbart l'inici de la temporada. La cita és a l'Auditori Nacional (18 hores) i, com que el nombre de balladors s'ha disparat de forma exponencial, la vetllada s'ha restringit a les quatre seccions júnior: Petits Massana i Petits Ordino, Infantils A i B, i Juvenils; els grans hauran d'esperar fins al 23 de novembre, en una altra cita marcada en vermell al calendari i en què compartiran vetllada amb els veterans. I atenció, perquè aquesta nova secció arrenca amb força: una vintena llarga de balladors –inclosos vuit senyors, matisa, Capdevila– que assagen una hora i mitja a la setmana.

No s'acaben aquí els compromisos de l'esbart per a la temporada que avui comença: demà mateix al migdia una secció del cos de dansa a la plaça del Quart, a la Massana, la flama del Canigó; immediatament després vindran les fetses del Roser: el 7 de juliol a Ordino, i el 14 a la Massana, amb el ball tradicional de sengles danses amb locals amb les autoritats de la parròquia: el Contrapàs i L'esquerrana, respectivament. L'última gran cita del curs –de moment, és clar– serà el 22 de setembre a la Festa de la Sal de l'Escala, en la que serà la segona sortida internacional de l'esbart –la primera va ser el 2012 a Poetbou. Però tornem a l'Escala, on el cos de dansa interpretarà a petició de l'organització una selecció de balls andorrans: Vals mig, Contrapàs, Anem a dansa i Ball de festeig.

vuit estrenes a l'auditori / Això serà al setembre i a l'Escala; però avui mateix en podrem veure un tastet a l'Auditori. El programa inclou peces del repertori –Ball de nyacres, Formiguetes, Ball pla de les coves, Farandola provençal, Les intrèpides, Cassigalls al vol, Farandola de Cançó d'amor i de guerra, Ball de nans de La Patum i Entrellissada– al costat de rigoroses estrenes que rseumeixen la feina dels últims mesos. Aquí van: a la primer apart, Pedretes, a càrrec dels Infantils A; Ball de l'escombra, coreografiada per Capdevila, pels Petits Ordino, i Festeig irlandès, amb coreografia de Tudó i Capdevila, pels Juvenils. I a la segona, Ball de cascavells (Petits Massana); Ball de donzelles, amb arranjaments de Tudó i Capdevila (Infantils B), Ball de panderos (Juvenils), Tedesca, amb coreografia de Maribela Moreno (Infantils A), i El Relliscall, amb coreografia de Lluís Trullàs (Juvenils).

Un programa eclèctic, diuen les directores, que combina les cançons populars catalanes amb les danses tradicioanls, costumistes i escèniques, així com una escapada al gènere líric català –la Cançó d'amor i de guerra, la sarsuela més cèlebre del repertori català, coreografiada per un clàssic del gènere com ho és Albert Sans– i també a cultures forànies: de moment, la celta, amb aquest Festeig irlandès amb música de Mike Oldfield i que constitueix per als balladors –diu Capdevila– una refrescant oportunitat de canviar d'aires. Fins al punt que l'objectiu és que cada secció incorpori una dansa (diguem-ne) exòtica al repertori.

Pel que fa a les tres noves seccions de l'esbart, Petits Massana consttuirà la porta d'entrada a la formació, destinada als nens de 4 anys que tot just comencen; Infantils A quedarà per als nens d'entre 7 i 9 anys; i els Veterans, com el nom indica, donen l'oportunitat de ballar als que per edat no tionguin cabuda al cos de dansa, sense que sigui nnecessària cap experiència prèvia. En resum: que el que l'any passat era un prometedor projecte, avui és sòlida realitat. Ja ho saben: aquesta tada a l'ASudiutori.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT