PUBLICITAT

Càritas treballa en un programa de reinserció per a persones aturades

  • El pla cerca reintroduir al món laboral la població d'entre 45 i 55 anys, sola al país i amb un nivell baix d'estudis
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Sàrries i Font presenten la memòria del 2012 de Càritas andorrana, ahir Foto: TONY LARA

Un dels col·lectius d'usuaris de Càritas andorrana que preocupa especialment a l'entitat és el de persones soles sense xarxa familiar ni social, entre 45 i 55 anys i amb un nivell baix d'estudis. Per aquest motiu, i per mirar d'adaptar-se a les noves realitats, Càritas està treballant, amb ajuda de les institucions i les empreses, per posar en marxa un programa de reinserció laboral dirigit a aquest col·lectiu abans de finals d'any. Així ho van explicar ahir els responsables de l'entitat durant la presentació de la memòria del 2012, on es posa en relleu que els usuaris van augmentar un 13% i que per tant la pobresa segueix incrementant-se, ja que un 64% de les persones que van atendre van demanar ajuda per primera vegada.

En total, Càritas va atendre durant l'any passat 1.385 persones. La majoria d'aquesta població que s'atén són adults, i el nombre de joves ha baixat del 34 al 29%. Per nacionalitats, hi ha un 35% d'espanyols, un 28% de portuguesos i un 12% d'andorrans, uns percentatges molt similars a l'any anterior.

La coordinadora de Càritas, Txiqui Bruna, va assegurar que tot i que l'atenció en necessitats bàsiques és imprescindible, els responsables de l'entitat han reflexionat sobre la necessitat «d'anar una mica més lluny» i donar resposta a altres problemàtiques de la nova realitat del país. Així, s'està treballant en posar en marxa aquest programa d'inserció laboral per a persones soles que no tenen xarxa social ni familiar, i que tenen moltes dificultats per tornar a tenir una feina. Bruna va afegir que no és un col·lectiu gaire nombrós però que preocupa perquè la seva situació és molt difícil, ja que es tracta de persones d'entre 45 i 55 anys, amb un nivell de formació baix, que sempre han treballat en feines molt precàries, i que no tenen gaire bona salut. L'objectiu, tot i que és difícil en aquests moments poder comptar amb la col·laboració de les empreses, és tenir en marxa el projecte abans de final d'any.

Per la seva part el president de Càritas, Agustí Font, va voler destacar l'important volum d'ajuda que rep l'entitat de part de la ciutadania, i també els grups de persones que engeguen campanyes pel seu compte per ajudar a persones amb necessitat. Tot plegat, segons Font, significa que està creixent la consciència social a Andorra, i que, tal com va afegir l'arxipreste de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, fa pensar que encara que la situació de crisi s'allargui, no faltarà l'ajuda, va informar l'ANA.

Les administracions, lentes / D'altra banda, des de l'entitat es constata que la maquinària administrativa és molt lenta, i provoca que moltes persones hagin d'acudir a Càritas mentre no se li fa efectiva l'ajuda del Govern o dels comuns. Per aquest motiu, els responsables de l'ONG consideren que caldria un esforç més gran per part de les administracions per alleugerir determinats processos, per evitar que hi hagi famílies que arribin a situacions tan precàries. Concretament, Càritas atén un 38% de casos provinents del Govern. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT