PUBLICITAT

Tres places d'Oliana guanyen un premi europeu arquitectònic

  • Girona i Pérez són els responsables del projecte dut a terme
EL PERIÒDIC
OLIANA

Periodic
El municipi d'Oliana i el seu campanar Foto: EL PERIÒDIC

La rehabilitació de tres places d'Oliana (Alt Urgell) ha guanyat el primer Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic. Es tracta d'un guardó impulsat per l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), que es convocarà cada dos anys i que té la vocació d'esdevenir un referent a nivell europeu. El projecte guardonat, dissenyat pels arquitectes Eva Girona i Joaquim Pérez i executat per l'Institut Català del Sòl, ha consistit a urbanitzar les places Mare de Déu dels Àngels, Mossèn Albert Vives i la del Cementiri d'Oliana.

El projecte es va plantejar com una intervenció conjunta on s'apliquen els mateixos criteris, amb la idea de generar la màxima continuïtat topogràfica evitant, així, els murs de contenció, tal com s'assenyala des de l'Institut Català del Sòl en un comunicat.

La plaça de la Mare de Déu dels Àngels era, originàriament, una esplanada a dos nivells amb una escala que permetia l'accés a l'església. La plaça de Mossèn Albert Vives està al començament del carrer Major, projectat al s. XVI. La plaça del Cementiri és un solar que forma part del teixit urbà del s. XVIII. Les tres places es trobaven en mal estat, amb espais buits i desaprofitats. Estaven pavimentades amb formigó, tenien poca vegetació i cap tipus de mobiliari urbà.

L'obra es va acabar l'octubre del 2010, i va consistir en els enderrocs de les estructures malmeses, recuperant així les pedres originals. A més, es va pavimentar i enjardinar, es va millorar l'enllumenat i es va col·locar mobiliari urbà.

199 participants / Aquesta primera edició ha comptat amb 199 participants en les quatre categories, i encara que la majoria de candidatures corresponien a Espanya, també s'havien recollit projectes de fins a vuit països europeus diferents (França, Itàlia, Gran Bretanya, Portugal, Holanda, Grècia i Malta) . A part de treballs de professionals europeus, s'han presentat candidatures de Colòmbia, Senegal i el Marroc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT