PUBLICITAT

Exempcions fiscals en l'IS per a la contractació de discapacitats

  • La futura llei de l'IRPF preveu que les donacions que faci la ciutadania es puguin desgravar
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una persona amb cadira de rodes Foto: TONY LARA

A final d'aquest mes de juny se celebra el plenari del Conadis (Consell Nacional de Discapacitats), en el qual hi participaran, amb més dels interlocutors habituals en aquestes reunions (el Ministeri de Salut i de Benestar i les entitats del sector), el propi cap de Govern, Toni Martí, diversos ministres i els cònsols o representants dels comuns. En aquesta reunió s'abordarà, entre d'altres, un dels temes més reivindicats per les associacions de discapacitats: la inserció laboral i els incentius econòmico-empresarials perquè aquesta sigui més fluïda. I és que el Govern vol realitzar una modificació en l'Impost sobre Societats (IS), per tal de resoldre aquesta demanda. Aquests canvis passen per donar bonificacions als empresaris que contractin a persones que tenen alguna discapacitat.

De tots els temes que té sobre la taula el Conadis, el tema de la inserció laboral és la que més preocupa al ministeri, segons fonts d'aquest mateix. Per això es vol intentar incentivar la contractació de persones amb alguna discapacitat oferint incentius fiscals. Aquests partiran de reduccions de l'IS, tot i que encara s'ha de definir el percentatge exacte. Tot apunta que la xifra de reducció serà un entremig entre el que proposa l'Executiu i el que reclamen les Federacions.

D'aquesta manera es vol lluitar contra l'elevat nombre de persones amb alguna discapacitat que no troben feina. Segons la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), el 90% d'aquest col·lectiu està a l'atur. Actualment ja hi ha bonificacions per a empreses que en contracten: no han de satisfer el pagament de la cotització a la seguretat social, la qual és assumida pel Govern. Però segons la federació aquesta exempció no era suficient per animar a la contractació. De fet, moltes empreses desconeixen aquesta mesura desgravatòria.

Desgravar donacions a l'IRPF / L'altre punt calent de la propera reunió de la Conadis té a veure amb la futura implantació de l'Impost sobre la Renda de Persones Físiques (IRPF). En aquest aspecte, també es vol donar resposta a una demanda de la FAAD: seguint l'exemple de països veïns, el Govern vol introduir la possibilitat de desgravar les donacions que la ciutadania faci a aquests col·lectius. És a dir, a l'hora de fer la declaració anual de la renda, hi haurà una casella per a fer constar que s'ha realitzat una donació, de manera que es pugui retornar una part.

Aquesta mesura és una còpia del model espanyol, en què els ciutadans desgraven els donatius que fan a les entitats sense ànim de lucre i associacions en defensa de col·lectius vulnerables. Segons el propi Govern, s'està estudiant quina seria la millor fórmula per tal de no fer feixuga la declaració de la renda andorrana. És a dir, «trobar l'equilibri entre satisfer als col·lectius i que la persona desgravi, però a la vegada que no pateixi a l'hora de fer la declaració», apunten des del ministeri de Benestar.

D'altres temes que es tractaran a la reunió del Conadis estaran relacionats amb l'accessibilitat dins el territori andorrà i amb l'educació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT