PUBLICITAT

Els detinguts en l''operació Dalton' al·leguen que no operaven al país

  • El clan familiar residia a la Massana i utilitzava un mas a Sant Julià
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general de l'edifici de la Policia Foto: TONY LARA

Gairebé una setmana després de ser detinguts, els set membres de la mateixa família van tornar aquest divendres al mas on suposadament traficaven amb estupefaents. L'habitatge es troba radicat a Sant Julià, a Fontaneda. La proximitat amb Espanya és l'al·legació que han presentat els detinguts dins l'anomenada Operació Dalton per exposar que no poden ser processats per la justícia andorrana. Asseguren que qualsevol acte delictiu s'hauria fet en territori espanyol. Els set detinguts, tal i com ja va informar EL PERIÒDIC la setmana passada, són tots de la mateixa família. Són de procedència gallega i residien a la parròquia de la Massana.

Segons va informar RTVA, el clan familiar (quatre homes i tres dones) va tornar al mas lauredià per fer una reconstrucció del seu modus operandi i justificar que no traficaven a Andorra. Amb tot, semblaria que la justícia andorrana no ha pres massa en consideració la teoria defensada pels acusats massanencs.

Tot i això, la investigació apunta que la droga era introduïda des d'Espanya per camins de muntanya, camins que antigament ja s'havien fet servir per al contraban.

El mateix dia que els set familiars que van ingressar al Centre Penitenciari, es van efectuar dues detencions més, però el batlle no en va decretar l'ingrés a la presó, en considerar que tenien un menor grau d'implicació en la causa.

Una ‘macroperació' / Amb aquestes detencions efectuades el cap de setmana passat, la Policia dóna pràcticament per tancada l'operació Dalton. Els set empresonats se se sumen a les 14 detencions que van tenir lloc a principi d'any i a les posteriors. L'operació va tenir molta rellevància pel nombre de detinguts i perquè s'hi va veure implicat un càrrec públic del PS, que va acabar dimitint.

Així, el gener la Policia va informar que s'havien practicat quatre arrestos més i que a tots els detinguts se'ls vinculava amb el consum d'estupefaents. Amb aquestes noves detencions el balanç d'implicats en la causa s'elevava a 34 persones i des del cos d'ordre van assenyalar que l'operació encara no estava tancada, com els fets de la setmana passada van avalar.

Respecte a aquells detinguts, es tractaven de tres homes i una dona: dos andorrans i dos residents de nacionalitat cubana i espanyola, respectivament, i amb edats compreses entre els 35 i els 41 anys. Cap d'ells no va ingressar al centre penitenciari.

En total, l'operació ha suposat 43 arrestats, i 15 han ingressat a la Comella. La resta han quedat lliures després de respondre davant de la batlle instructora, Maria Àngels Moreno, i estan pendents de l'evolució de la instrucció i el futur judici. Als empresonats se'ls imputa, tràfic de droga, concretament de cocaïna, que era l'estupefaent contra el qual es va posar en marxa la investigació judicialitzada. La resta de detinguts, homes i dones i d'edats entre els 30 i els 50 anys, han estat processats per cessió i consum o per consum sol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT