PUBLICITAT

La consciència social per preservar el medi ambient va en augment

  • Rossell diu que es podrà complir amb els objectius del Pla Nacional de Residus el 2015
  • El 50% dels casos de denúncia ciutadana a través de fotografies s'han resolt positivament
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Rossell i Javier Gómez, ahir. Foto: TONY LARA

Un dels majors encants del Principat és el seu entorn natural. En vivim, gaudim i serveix també com a font d'atracció turística. L'obligació dels ciutadans i turistes que visiten el país és preservar-lo i comprometre's a conservar el medi ambient. Segons els indicadors de l'any 2012, el canvi de tendència en un país en el qual, l'any 1996, tots els residus s'abocaven a les aigües fluvials, està sent molt positiu. El director de Medi Ambient, Marc Rossell, va explicar que tots els indicadors mostren una millora,i per tant va concloure que sembla factible poder complir amb els objectius del Pla Nacional de Residus el 2015, i el 2020 en matèria d'aigua.

MILLOR AIGUA I MILLOR AIRE / La qualitat de l'aigua és una dels indicadors que mostra les dades més positives, ja que com va assenyalar Rossell, s'ha aconseguit que desaparegui l'aigua qualificada com a «dolenta» i «molt dolenta» (i que el 2005 representava més del 25%). Tot i que el 20% de les aigües superficials encara tenen una qualitat passable, es preveu que es podrà eliminar aquest percentatge convertir-la en bona o excel·lent abans del 2020, tenint en compte que ja s'ha adjudicat l'últim tram de col·lector que faltava per construir entre Soldeu i Bordes d'Envalira, i que s'està fent la diagnosi de la xarxa de col·lectors secundaris.

Pel que fa al consum, no ha disminuït respecte anys anteriors, i es va situar en 162 litres per persona al dia –considerant la totalitat de persones presents al país, «també els turistes i els transfronterers». Finalment la despesa hídrica total del 2011 no va arribar al 54% del recurs hídric disponible.

La qualitat de l'aire també va millorar, en part, tal i com va explicar Rossell, «per la situació de crisi que ha fet disminuir l'activitat socieconòmica i per tant, les emissions», ara bé, també degut a «la millora de la mobilitat dels vehicles, per exemple, amb el túnel del Pont Pla».

Mentre que entre 1990 i 2005 es va produir un creixement de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, entre 2005 i 2011 es va experimentar una disminució dels mateixos.

Pel que fa tractament de residus, el reciclatge va arribar a un percentatge del 41% del total (73.036 tones), dada positiva tenint en compte que els objectius del PNR per al 2015 són d'arribar al 45%. Pel que fa la recollida selectiva, els envasos van seguir representat el percentatge més baix amb un 14'5 % (846 tones), i «cal inicidir-hi més» ja que està per sota del que fixa la Unió Europea. L'anàlisi de la composició de la bossa de les escombraries també va permetre mostrar que encara queden materials que es poden reciclar i que han d'anar al contenidor corresponent (17'5% de paper, 3'5% vidre i 15'2% dels envasos».

PUNTS NEGRES/ Els punts negres d'impacte ambiental i paisatgístic detectats pels tècnics del Govern i dels comuns van ser 150, mentre que els localitzats a través de fotodenúncia amb la col·laboració dels ciutadans van ser 30. D'aquests, segons va informar ahir Rossell, el 50% s'han resolt. El director va explicar que la política en aquests casos no és la de sancionar, sinó que el que s'intenta és identificar i resoldre.

Els principals motius de denúncies van ser l'abandonament de residus, vehicles fora d'ús, emmagatzematge de material i equipament d'una activitat agrícola i per emmagatzematge de residus a l'aire lliure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT