PUBLICITAT

FEDA manté el volum de facturació tot i la demanda menor de pistes

  • Les intenses nevades van fer baixar el consum un 6% el febrer però, el fred el va fer augmentar a la primavera
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un canó de neu en ple rendiment, una imatge que no es va veure gaire aquest hivern per les fortes nevades Foto: TONY LARA

el director de Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA), Albert Moles, va explicar ahir que les condicions meteorològiques d'aquest hivern, amb intenses nevades, va fer davallar el consum de les estacions d'esquí, cosa que també es va notar en la facturació de la companyia. No obstant això, també va ratificar que les baixes temperatures d'aquesta primavera van fer incrementar el consum domèstic. El fred i la neu de l'hivern, sobretot celebrat a pistes, va fer davallar el consum elèctric. En concret «el febrer passat, el consum va retrocedir un 6% en canvi, hem tornat a notar un augment del 2,6% el maig i de l'1% en el què portem de juny» va explicitar Moles.

I és que si les pistes van poder reduir la factura els mesos d'hivern, molts particulars van haver de treure les estufes el mes passat per mantenir-les endollades fins no fa gaire dies, sobretot els que tenen la calefacció inclosa en els contractes de lloguer de l'1 de novembre fins al 30 d'abril. Les dades que publica mensualment FEDA confirmen aquesta percepció. Així, el consum elèctric d'Andorra el mes de maig passat va ser de 43,1 GWh, xifra que representa un augment del 2,6% respecte al maig del 2012, mentre que el consum acumulat durant el 2013 disminueix un 2,3% respecte al mateix període de l'any passat.

Menys consum a l'hivern / En canvi, el mes d'abril quan encara les calefaccions de molts pisos de lloguer estaven funcionant, el consum va ser inferior amb 45,8 GWh. Cosa que representa una disminució del 4,1% respecte a l'abril del 2012. I el consum acumulat de l'any també registrava una davallada del 3,2% respecte al mateix període. La demanda va tornar a augmentar lleugerament el març, segurament per l'afluència turística de Setmana Santa. I el consum elèctric d'Andorra va ser de 57,9 GWh, un 2,3% més respecte el març del 2012, que no va incloure el període de vacances que caldria traslladar a l'abril. No obstant això i aquest repunt a l'alça, el consum acumulat fins el març passat va baixar un 2,9% respecte al mateix període del 2012.

Més producció pròpia / La bona notícia de la temporada per a FEDA i per al país, és que va incrementar en molt la producció pròpia, cosa que també contribueix a equilibrar-ne els comptes. Així, si al març la producció pròpia va cobrir només l'11% del consum total del país, el mes d'abril la producció de FEDA es va incrementar de tal manera que ja va cobrir el 32% del consum total intern. I al maig FEDA va assolir la fita de produir el 47% del consum total d'Andorra.

En quant a la producció es va repartir de la següent manera: al maig FEDA va generar 20,3 GWh entre la central hidroelèctrica (19,4 GWh) i el Centre de Tractament de Residus (CTRASA) de la Comella (0,9 GWh). A l'abril la producció pròpia va ser de 14,5 GWh, 13,3 GWh produïts a la centra hidroelèctrica i 1,2 GWh a CTRSA, mentre que el març només va generar 6,1 GWh entre la central hidràulica (4,9 GWh) i CATRASA (1,2 GWh). L'increment notable de la producció a la central hidroelèctrica també es pot explicar per les condicions meteorològiques més favorables a partir de l'abril. Desgel i precipitacions també tenen a veure amb el cabal d'aigua que davalla la muntanya, des de la presa del llac d'Engolasters fins a les turbines de la central.

Millor gestió / Moles va insistir en el projecte pilot per implantar una xarxa intel·ligent que permeti optimitzar el consum i la compra de l'energia. Moles va explicar que «l'objectiu és una millor gestió de l'energia per comprar-la a un preu més ajustat». I va afegir que «hi ha moments en què l'electricitat que importem està molt cara, el preu pot triplicar el de venda; a més, es fixa d'un dia per l'altre a Espanya i França». Moles també va argumentar que «voldríem estalviar en consum i comprar en el millor moment». Per això, cal un estudi del consum intern i la col·laboració del client. El director de FEDA va posar per exemple les estacions d'esquí, explicant que «si el preu varia en una hora, potser a les estacions no els fa res engegar els canons dues hores abans o dues després, en canvi nosaltres estalviaríem molt».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT