PUBLICITAT

La segona vida de Nadal

  • El pare de ?Pascual, criado leal' exposa al juliol a les Fontetes una sèrie inèdita d'il·lustració infantil
A. L.
LA MASSANA

Periodic
Dues de les planxes originals de Nadal que recalaran aquest estiu a les Fontetes Foto: ÀNGEL NADAL

El lector potser haurà de fer una mica de memòria, fins i tot recórrer al padrí de casa, però val la pena intentar-ho: ¿li sonen per casualitat sèries de tebeos de títols avui tan improbables com ara Matildita y Anacleto, un matrimonio competo, o Maripili y Gustavito, todavía sin pisito? ¿No? Posem-ho una mica més fàcil: ¿i Don Cloroformo? ¿Tampoc? Doncs ara sí que sí, ja veuran: ¿i Pascual, criado leal? ¿Oi que ara sí? Vet aquí alguns dels fills artístics d'Àngel Nadal, Nadal de nom artístic (Barcelona, 1930), un dels megaclàssics dels anys daurats de Bruguera i company de peripècies de patums de la historieta espanyola del segle XX com ara Escobar, Peñarroya, Conti, Cifré i Giner, per no allargar-ho massa.

Doncs aquest Nadal –i no el tiet de Rafa, l'octocampió de Roland Garros– és el pròxim il·lustre convidat que desfilarà pel Museu del Còmic. Serà al juliol –data encara per confirmar– i ho farà amb una sèrie d'il·lustració infantil que constitueix la seva última dèria creativa. Rigorosament inèdita, per cert, i que s'exposa per primera vegada en públic a la Massana. Una altra primícia al sarró de Pieras i els comiqueros de l'ARCA. És una llàstima, sí, que la mostra no es completi amb planxes dels seus personatges clàssics. Però és que de vegades tenim poca memòria: aquesta faceta seva ja la va homenatjar el saló del còmic ara fa un decenni, en aquella edició en què també va desfilar per la Closeta la bessona Roser Capdevila. Així que ens haurem de conformar amb una proposta als antípodes no ja de Pascual, Matildita i Maripili, sinó també del Jutge Dredd, l'últim inquilí de les Fontetes.

Un canvi de terç radical perquè Nadal cultiva en aquesta sèrie un estil volgudament naif, una mica retro i que té un cert parentiu formal amb els mons ideals de Ferrandiz –¿se'n recorden, dels feliços pastors que pul·lulaven per les seves nadales? Tornem breument a Nadal, en possessió d'un rar privilegi: com a membre dels dissidents de Bruguera que el 1957 van deixar la casa mare i es van buscar la vida fundant la revista Tío Vivo –els Escobar, Cifré, Peñarroya i Conti, una altra vegada– el nostre home és un dels protagonistes d'El invierno del dibujante –el metatebeo de Paco Roca– i apareix també a El gran Vázquez. Poca broma. En fi, que com altres dibuixants de la seva època, als primers 60 Nadal abandona la disciplina de Bruguera i comença a treballar per al mercat internacional, especialment per al britànic –Buster, Blarney Bluffer– i l'alemany –Büssi Bar.

Això serà al juliol, ja s'ha dit. Així que tindrem Nadal durant tot l'estiu. Immediatament després, les Fontetes obrirà el nou curs amb Esteban Maroto. El pare de Dax, el guerrero, va saltar a última hora del cartell de l'última edició del saló, i saldarà així un deute pendent amb la Massana. Un clàssic contenmporani de la historieta espanyola a qui molts recordaran –Dax de banda– per Cinco por infinito, Wolf i Alma de dragón.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT