PUBLICITAT

Augment del 30% dels usuaris del Banc d'Aliments de Càritas

  • L'entitat va atendre a 495 persones de 196 famílies, més de la meitat van ser usuaris nous
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Francesca Ros i Agustí Font, ahir en la signatura del conveni. Foto: EL PERIÒDIC

L'any 2012, 495 persones de 196 famílies en situació de necessitat van acudir al Banc d'Aliments de Càritas Andorra. Aquesta xifra, tal i com va indiciar ahir el president de l'entitat, Agustí Font, representa un augment dels usuaris del servei del 29% respecte el 2011. L'altre dada preocupant és que més del 50% d'aquestes famílies – «gairebé la majoria»– van acudir al servei per primera vegada.

Font va fer públic ahir el balanç de l'any del Banc d'Aliments en el marc de la signatura de la renovació del conveni amb la Fundació Crèdit Andorrà, el qual es va iniciar el 2011. Des de llavors fins l'abril del 2013, la Fundació ha destinat 23.000 euros al Banc d'Aliments, segons va informar la seva directora, Francesca Ros. Amb la renovació del conveni, la Fundació té coma objectiu «ser el coixí de Càritas»; Ros va explicar que es per aquest motiu que aportaran una quantitat anual oberta, segons «les necessitats reals de la nostra societat i que Càritas va transmetent».

AUGMENT DEL 126% / Font va voler destacar una dada positiva dins el balanç anual del 2012, i és que l'any passat van augmentar en un 126% els productes recollits, arribant a les 99.175 unitats. Aquest increment es deu, segons va explicar el president de l'entitat, a la «sensibilització ciutadana» per aquest projecte.

Concretant per productes, el 2012 es van repartir 87.150 unitats de productes d'higiene i alimentació: 1.678 lots d'alimentació, 340 d'higiene i 174 d'emergència amb una periodicitat mensual.

Pel que fa al pressupost de l'entitat, Font va explicar que han aconseguit mantenir «l'equilibri». El 2012 Càritas va atenir uns ingressos de 46.420,61 euros i el servei va tenir un cost de 61.436,61 euros.

D'aquests ingressos, el 36% van ser aportacions i donacions particulars, el 26% de la Fundació Crèdit Andorrà, el 19% d'iniciatives socials de diferents entitats i un 19% de subvencions del Ministeri de Salut i Benestar.

PERFIL DELS USUARIS / El 37% de les persones ateses el 2012 van ser de nacionalitat espanyola, el 27% portuguesos i un 10% andorrans. El tipus de famílies van ser majoritàriament persones soles (43%) i famílies monoparentals (29%), «la gran majoria persones grans», segons va informar Font, que també va explicar que «a les persones els hi costa molt venir al servei i donar a conèixer la seva situació».

Per parròquies, el 41% eren residents a Andorra la Vella, el 19% a Escaldes, el 12% a la Massana, l'11% a Encamp, el 10% a Sant Julià, el 3% a Canillo, el 2% a Ordino i el 2% no tenien residència.

De les 495 persones ateses, el 34% va resoldre la seva situació de forma favorable i van deixar d'acudir al Banc d'Aliments, un 31% van ser derivats a altres serveis més adients, un 19% van ser atesos puntualment i un 6% es van donar de baixa per incompliment del pla de treball. Un 7% dels usuaris continuaven sent atesos a final d'any.

L'entitat va informar que les perspectives per al 2013 són de mantenir o augmentar el nombre de persones ateses.

25 TONES DE ROBA / Font també va parlar del nou emplaçament del Banc d'Aliments (c/Alzineret d'Andorra la Vella) que esperen poder-lo posar en marxa al setembre; un espai «molt més ampli» que permetrà a l'entitat tenir-hi també una petita botiga per vendre roba de segona mà, ja que «manipulem a l'any entre 24 i 25 tones de roba». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT