PUBLICITAT

El mal temps i la neu retarden la pujada de ramats

  • Per a alguns ramaders les pèrdues de pastures poden ser del 50%
EL PERIÒDIC
SORT

Periodic
Un grup de cavalls que ha pujat a la muntanya de Llessui, diumenge Foto: MARTA LLUVICH

Les reserves de neu i el mal temps estan retardant la pujada a les muntanyes de ramats d'ovelles, vaques i eugues per falta de menjar o congestes de neu. A la comarca del Pallars Sobirà les zones més afectades són les de la part alta. A muntanyes com les del Port de la Bonaigua o Lladorre els animals hi pujaran un mes més tard. Durant aquest temps, pasturen a prats pròxims als pobles on l'herba és més abundant. Els ramaders lamenten que l'herba que es mengen els animals durant aquest mes que haurien d'estar a la muntanya és la que haurien de segar i guardar per passar l'hivern. Per a alguns ramaders les pèrdues econòmiques poden ser del 50% pel que fa a la pastura que recullen pels animals.

A la zona de Lladorre (Pallars Sobirà) ajunten els ramats a la muntanya i contracten un pastor per vigilar-los tot l'estiu. Aquest pastor també està pendent de conèixer la data en què els ramats podran pujar a la muntanya per començar a treballar. En aquesta muntanya s'ajunten uns vuit ramats (unes 2.500 ovelles), informa l'ACN.

El retard en la pujada a la muntanya dels ramats no solament causa pèrdues econòmiques als ramaders sinó que també els genera més feina. Durant aquestes setmanes haurien d'estar recollint l'herba i en comptes d'això han d'estar pendents dels animals que encara no ha pogut pujar a la muntanya.

Les pèrdues econòmiques són l'herba que els animals es mengen durant aquest mes. Tota aquesta pastura que ara es mengen els faltarà a l'hivern i l'hauran de comprar. En alguns casos és tracta de la meitat de la pastura.

Pel que fa a les congestes de neu que encara hi ha al Port de la Bonaigua o altres muntanyes properes són un perill pels animals donat que els més petits poden emmalaltir fàcilment agafant refredats. Si els porten a la muntanya amb aquestes condicions s'exposen a perdre un animal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT