PUBLICITAT

Mundials del «2021»

  • El gran somni de Coma va cremant etapes i el president de la FAE s'aventura a posar-li una data
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una vistqa general de la pista Àliga d'El Tarter, durant les obres realitzades l'estiu de l'any passat Foto: TONY LARA

No ha passat ni una setmana des que es va fer públic el calendari de la Federació Internacional d'Esquí (FIS) en la conferència de Dubrovnik (Croàcia) i la homòloga Andorrana (FAE) està tan satisfeta per les proves atorgades a Andorra que ahir el propi Albert Coma, en conferència de premsa a l'edifici administratiu de Govern, es va aventurar a dir: «Les pròximes cites a fer són la Copa del Món masculina i els Campionats del Món», fent referència a l'esquí alpí.

Mundials. El gran somni que persegueix el màxim mandatari de la FAE des que va entrar en la presidència i tant ha lluitat per això, i tantes etapes a cremat a nivell organitzatiu que fins i tot es va aventurar a posar una data: «El 2021», va assegurar sense titubejar. «Jo estic deixant el camí ben preparat perquè tot estigui bé de cara a aquell any... Perquè no crec que llavors sigui a la Federació», va sentenciar.

El pròleg de Coma per arribar a dir això es basa en la confiança que s'ha guanyat Andorra com a seu organitzadora. «Quan ens van donar al 2012 la tercera prova de Copa del Món femenina [aquella a l'Avet de Soldeu que es va anul·lar per una forta ventada] finalment, però vam prendre una bona decisió volent assumir-la perquè allà vam demostrar el nostre potencial i vam guanyar-nos la confiança de la FIS». Arran d'allò, Coma assegura que «hem passat un llindar. Ara fites com aquesta les tindrem amb més freqüència. Hem donat un salt qualitatiu! Puc dir que tinc doble personalitat perquè sóc andorrà: som una petita superfície, però un gran país».

Aquestes paraules les avalen el calendari de les pròximes tres campanyes. S'ha aconseguit tenir en la 2013-2014 la Copa del Món de boardercross en surf de neu a Arcalís, la Copa del Món de Km. llançat a Grau Roig i sobretot, les finals de Copa d'Europa d'alpí, tant en la categoria masculina com la femenina, de manera simultànea a l'Avet i l'Àliga. Aquesta cita era vital en els esquemes de la FAE, ja que tenir la cursa en homes suposa una novetat per a Andorra i, en l'escala fins arribar als Mundials aquest és el penúltim esglaó abans de la Copa del Món masculina. Llavors Andorra ja haurà guanyat l'experiència necessària per poder aventurar-se a demanar uns Mundials.

Per al curs 2014-2015 ja estan concedits els Mundials de Km. llançat, també cita mai viscuda a les nostres fronteres i i per al 2015-2016 un supergegant i una supercombinada de Copa del Món femenina d'alpí a l'Àliga. I per confirmar en aquests dos anys encara falten dues proves de Copa del Món de boardercross més, dues de Km. llançat i una altra Copa d'Europa d'alpí per acabar de consagrar aquestes tres cites en els calendaris d'elit de la FIS.

COPA DEL MÓN D'ALPÍ 2016 / Amb tanta prova de màxim nivell, ja sigui concedida o per confirmar, Grandvalira ja s'ha posat mans a l'obra perquè l'organització sigui impecable. Sobretot s'està treballant per adaptar les pistes i garantir la plena satisfacció de la FIS en aquest aspecte, com ja va passar en la Copa del Món d'esquí alpí Soldeu 2012. D'aquí a tres anys Andorra tornarà a estar en el gran circ blanc i per això s'estan ampliant els treballs a la pista Àliga. Ara té unes mides noves: 2,9 km. de distància, 50 metres d'amplada i 751 metres de desnivell. Aquest estiu s'instal·laran 47 canons i les xarxes de protecció i l'homologació de la pista està prevista per a la tardor vinent, com a molt tard.

D'altra banda, i a petició de la FIS, Grandvalira recuperarà el darrer tram de l'antic traçat de l'Àliga per condicionar-lo a la supercombinada. S'hi posaran també set canons. En definitiva, el que calgui perquè el somni de Coma es compleixi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT