PUBLICITAT

Actua incentiva que el Govern prioritzi la llei de patents

  • Missé diu que el següent pas és privatitzar els clústers, començant pel d'Innovació, el «més madur»
L. F, M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels participants de la Iniciativa Actua, ahir. Foto: TONY LARA

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va anunciar ahir que en el proper semestre s'enllestirà el text del projecte de llei de marques i patents. Ho va fer en el marc de la primera trobada anual dels clústers de Salut i Benestar, Noves Tecnologies i Educació de la iniciativa Actua, precisament perquè van ser aquests els que van posar de relleu la necessitat d'aquesta regulació per al seu bon funcionament. Segons va explicar el secretari d'Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, «es va sol·licitar des dels tres clústers la necessitat que hi hagués una llei de marques i patents homologable internacionalment, que permetés patentar des d'Andorra tot el tema de la propietat intel·lectual», i va afegir que «per nosaltres és cabdal si volem portar innovació a Andorra».

LES BARRERES / Missé va explicar que amb la incentivació d'aquesta llei s'aconsegueix un dels objectius d'Actua, que és «prioritzar les accions segons la sensibilitat del teixit empresarial, tant de les empreses que ja estan a Andorra com de les que vénen». El secretari va explicar que «qui dóna la realitat més immediata i la necessitat són els clústers, amb casos reals d'empreses que et remarquen molt clarament quines són les dificultats que tenen per establir-se al país».

Les barreres identificades en els clústers durant un any són moltes altres i diverses, a banda de la llei de marques i patents. Entre elles, Missé va destacar la de l'accés a la connectivitat d'Internet, «que ja s'està treballant», i la del finançament; en aquest sentit va dir que com a repte pel proper any «hem de motivar que inversors puguin participar com a accionistes».

Altres barreres són temes normatius, sobretot en el clúster de la Salut i Benestar. L'organitzador de l'esdeveniment i coordinador del clúster de Salut i Benestar, Pascual Gracia, va dir que «més que mancances parlem de sectors nous. Els recursos de Govern per reglamentar són limitats», per aquest motiu, el que fan des del clúster és, de les diverses iniciatives que hi ha «o que preveiem que poden sorgir» ajudar a prioritzar-les; i va posar com a exemple la del banc de teixits.

Gracia també va dir que a banda de la reglamentació, «a diferència dels projectes tecnològics, els de Salut necessiten més la capacitat d'inversió».

PRIVATITZACIÓ / Un dels altres objectius de la Iniciativa Actua –a un any vista– i que actualment estan debatent els clústers, és la possibilitat d'«institucionalitzar-los» , que, tal i com va explicar Missé, això significaria que «passi a ser la iniciativa privada qui ho lideri el 100%». En aquest sentit, el secretari d'Estat de Diversificació Econòmica va dir que «nosaltres sí que veiem que hi ha clústers com el d'Innovació que tenen un estat de maduresa molt important, i per tant ens podem plantejar donar aquest pas», ara bé, no succeïx el mateix amb els altres dos, si més no, de moment. Missé va concloure que «estem on volíem però no en tots els clústers» i que pel que fa al de Salut i Educació, cal «crear una visió conceptual com s'ha fet amb l'Smart Country».

COL·LABORACIÓ / L'esdeveniment d'ahir va permetre als tres clústers «compartir experiències, èxits i barreres», segons va explicar Garcia, qui va afegir que van poder parlar amb els altres coordinadors i trobar «punts en comú gràcies a les iniciatives privades que van arribant». A tall d'exemple, va dir que han arribat iniciatives en l'entorn de les tecnologies aplicades a la salut, a partir de les quals «podem coordinar esforços i treballar conjuntament» i també una iniciativa que consisteix en organitzar un cicle de conferències sobre la quiropràctica, «que cauria entre Salut i Educació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT