PUBLICITAT

Modificacions en els recorreguts

  • La neu no desapareix i Cims Màgics es veu obligat a activar un 'pla C' per a les cinc curses, prescindint del pas per les cotes altes com ara l'ascensió al Comapedrosa, per garantir la seguretat dels corredors
IVÁN MOURE
ORDINO

Periodic
Foto:

Vuit dies queden perquè es doni el tret de sortida a la cinquena edició de l'Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV). La temporada d'hivern, però, s'ha allargat massa i no només no s'ha produït el desgel de cada estiu, sinó que a sobre han caigut nevades en els darrers dies que han agreujat els problemes per dissenyar els recorreguts. I és que al maig s'esperava una pujada de temperatures però ha passat tot el contrari. El cap de semana passat, sense anar més enllà, va nevar en diversos punts del país, cosa poc corrent a falta de només dues setmanes perquè comenci l'estiu, i després d'un hivern generosament blanc.

Ahir l'organització va convocar la roda de premsa oficial i per a sorpresa de tothom, a només una setmana vista, es van anunciar canvis d'última hora, condicionats per la meteorologia. «Teníem tot dissenyat, però no tenim més remei que posar en marxa un pla C. Teníem una alternativa ja ideada ,un pla B, però aplicar-lo hauria estat conformista i hem anat més enllà per mantenir la nostra essència; volem oferir l'Andorra salvatge, que tothom marxi amb un record inoblidable... Per això preferim reinventar-nos, mirar de millorar i per això hem volgut crear circuits adaptats als originals i adequats a les condicions del terreny», va argumentar Gerard Martínez. «Hi haurà el pas per neu a bastants llocs, però alguns n'hi ha massa i els hem hagut de descartar per garantir la total seguretat dels corredors», va afegir Valérie Lafleur.

Quatre dels cinc recorreguts –Ronda dels Cims, Ultra Mític, Celestrail, Trail– tindran modificacions en els punts a superar però en tot cas es mantindran més o menys les mateixes característiques quant a la distància i els desnivells baixaran entre un 10 i un 15%. El Solidaritrail és l'única prova que no patirà variacions.

Aquests canvis fan pensar que les condicions de les curses seran encara més exigents que de costum i encara es poden accentuar més en les curses de llarga distància en les quals els corredors passaran un mínim d'una nit sense dormir i es poden trobar en temperatures sota zero: «En principi la setmana que ve farà bon temps... Però encara és d'hora per confiar en les previsions meteorològiques», va avançar Martínez.

MATERIAL OBLIGATORI I RECOMANAT / Cims Màgics ha fet també una taula sobre el material que serà obligatori en aquest 2013 i el que s'aconsella.

Per a la Ronda dels Cims, l'Ultra Mític i el Celestrail serà obligatori dur un frontal amb piles de recanvi, manta tèrmica, xiulet, impermeable amb caputxa, protecció al cap tapant les orelles, reserva d'aigua i aliments, guants, cinta elàstica –straping–, samarreta de màniga llarga, malles llargues, sobrepantalons impermeables i telèfon mòbil que funcioni a Andorra. Com a productes aconsellats hi ha els pals, got –per raons de sostenibilitat no hi haurà en els avituallaments– el frontal de recanvi, i les cremes solar i antifregaments.

Per al trail serà obligatori dur la manta tèrmica, xiulet, impermeable amb caputxa, protecció al cap tapant les orelles, reserva d'aigua i d'aliments, guants, cinta elàstica, samarreta de mànigues llargues, malles llargues, sobrepantalons impermeables i telèfon mòbil que funcioni a Andorra. A més es recomanen got, pals i crema solar.

I en el solidaritrail és obligatori dur reserva d'aigua i s'aconsellen impermeable amb caputxa, protecció al cap tapant les orelles, reserva d'aliments, got, pals, crema solar i telèfon mòbil que funcioni a Andorra.

GRAMPONS, MOLT RECOMANABLES / Una de les coses que també s'aconsellen amb motius de la neu són els grampons, molt recomanables per a la Ronda dels Cims, Ultra Mític, Celestrail i trail, però en cap cas obligatoris tot i que Martínez va alertar que sense aquests es presentarà una ruta més exigent: «Sobretot en les ascensions i descensos de gran desnivell poden produir-se fortes caigudes però en cap cas els corredors corren perill si no en porten».

Crida general per treure neu / «Entre tots, unificant esforços, hem d'ajudar a que els corredors que vinguin de fora valorin l'esforç que fem per ells i la seva seguretat, i per adaptar les nostres muntanyes a la competició. Per això vull fer una crida a tothom que vulgui per adequar dos punts de la ruta que no estan en bones condicions però que arreglats, donaran més vida a l'AUTV», van proclamar Martínez i Lafleur.

El dissabte vinent, 15 de juny, hi haurà la primera convocatòria. L'AUTV ha fixat com a hora les vuit del matí a Certés (Sant Julià). Es demana l'assistència amb pales per marcar les traces. L'endemà, diumenge 16 de juny, de nou a les vuit del matí es cita a tothom a Costa Rodona (Pas de la Casa), per fer la neteja del Coll dels Isards i de la baixada a l'estany de les Abelletes.

Per a qui vulgui oferir els seus serveis és indispensable que enviï un mail confirmant l'assistència a [email protected].

2.044 DE 33 PAÏSOS / De moment són 33 països els que estaran representats en l'AUTV 2013, amb un total de 2.044 participants. No és una xifra definitiva, ja que el Solidaritrail, que té com a data límit per les inscripcions el 15 de juny, encara té marge de millora. Ara per ara la Ronda dels Cims, puntuable per a l'Ultra World Series, s'ha tancat en 338 inscrits; l'Ultra Mític en 336; el Celestrail en 345; el trail, vàlid per a la Copa d'Andorra, 664; i el Solidaritrail compta de moment amb 361.

Les nacionalitats més nombroses són la dels atletes espanyols (805), andorrans (562) i francesos (409) però vindrà gent de tots els racons del món, com ara de Singapur, Hong-Kong o el Japó.

Ronda dels cims 170 km

El comapedrosa, d’accés impossible

33 La Ronda dels Cims destaca perquè haurà de prescindir de l’ascensió al Comapedrosa, el sostre d’Andorra (2.942 metres) però hi ha d’altres modificacions també importants. La sortida serà a Ordino i es vorejarà el Principat en el sentit contrari a les agulles del rellotge. El primer tram es farà en direcció a Ensegur i d’alla s’ha tret el tram cap al Coll d’Arenes i Sorteny, que seran substituits pel refugi de la Coma Obaga, el Serrat, Sortey, Besalí i el Castellar. D’allà de nou s’exclou la Coma d’Arcalís i la Portella de Rialp i per contra s’obrirà pas per Llorts. Després continuació per Coll de les Cases, Coma Aubosa, Prats Nous, Pla de l’Estany, Arinsal, Coll Turé, Alt. de la Capa i Port Negre. D’allà a la Margineda, la Coma Bella, el refugi de Claror, Perafita, l’Estall del Serrer, el Riu dels Orris, Illa, Cabana Esparvers, Pas de la Casa i al Port dret, de nou desviació cap a Bordes d’Envalira –ignorant Siscaró, Cabana Sorda, Coms de Jan i Sorteny– per Soldeu, Incles, Coll de l’Arena... Fins arribar a Ordino.


ULTRA MÍTIC 112 km

el cor del país guanya protagonisme

33 L’Ulta Mític també sortirà d’Ordino i tindrà variacions similars a la Ronda dels Cims. El primer punt que es variarà serà el de les Bordes de Prats Nous i després de superar Arans, Coll de les Cases, Coma Aubosa; s’ignora la direcció cap a l’Angonella i posteriorment l’ascens al Comapedrosa per anar al Pla de l’Estany, Arinsal, Coll Turé, l’Alt de la Capa i Port Negre. Després del Coll de la Botella l’itinerari no varia: Collada Montané, Bony de la Pica, Margineda, Prat Primer, Perafita i Estall del Serrer. Aquí el recorregut, enlloc de vorejar el país pel Riu dels Orris, Illa i fins el Restaurant dels Pessons, va per Ranio fins a Canillo, la Riba Escorxada i Bordes d’Envalira. Aquest és un altre punt clau ja que enlloc de continuar cap a Siscaró es va per Sorteny cap a Incles, on hi ha un altre canvi de direcció; s’ignora la direcció cap a Cabana Sorda, Coms de Jan i Sorteny i es continua per Ransol, Arniana, Coll d’Arenes i d’allà trajectòria directa cap a Ordino, on està l’arribada.


CELESTRAIL 83 KM
ALTERNATIVES PER A LA ZONA NORD

33 El Celestrail és la carrera que menys modificacions ha hagut de patir (sense comptar el Solidaritrail, que queda intacte). Com totes les proves tret del trail començarà i acabarà al poble d’Ordino i compta aproximadament amb un 80% del recorregut original. La direcció és similar a la de l’Ultra Mític, passant per punts com Arans, Coll de les Cases, Coma Aubosa i fins a les Bordes de Prats Nous, evitant la ruta per les Bordes Mollera i el refugi d’Angonella. De Prats Nous la carrera continua pel curs normal fins el Pla de l’Estany però enlloc de desviar-se cap al Comapedrosa, l’itinerari alternatiu proposa continuar fins el poble d’Arinsal, Coll de Turé, l’Alt de la Capa i el Port Negre. Des d’allà fins a la meta no hi ha cap punt nou en el recorregut. Si l’Ultra Trail puja al Bony de la Pica, el Celestrail passa pel Prat Gran, va cap a la Margineda i continua per Ranio seguint ruta fins a Canillo, la Riba Escorxada, Bordes d’Envalira, Soldeu, Incles, Ransol, Arniana, Coll d’Arenes i Ordino.

TRAIL 35 KM
la ruta amb més modificacions

33 El trail és la carrera que més variacions tindrà en ‘només 35 quilòmetres de distància, degut a que les Valls del Nord són les més afectades per la neu. Aquesta és l’única de les cinc que surt des del Coll de la Botella, a Pal, però com totes tindrà arribada al poble d’Ordino tot i que amb un itinerari a la inversa que la Ronda, l’Ultra i el Celestrail. El primer punt important pel qual passarà la ruta és el Port Negre, d’aquí els corredors seran dirigits a l’Alt de la Capa, descens pel Coll de Turé passant per les pistes d’esquí d’Arinsal per anar a parar al poble. Des d’allà la direcció continua cap al Pla de l’Estany i per tant s’evita el tram cap al refugi de Comapedrosa i cap al Pic –el tram alternatiu no obligatori, que finalment no haurà de fer ningú– per donar mitja volta, tornar al refugi i anar cap al pla de l’Estany. Des d’aquí es va en direcció a Prats Nous, s’ignora el camí cap a l’Angonella i Bordes Mollera i enlloc d’això s’anirà Coma Aubosa, el Coll de les Cases, la Cortinada i fins a Ordino per camí de Sornàs.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT