PUBLICITAT

Primavera «molt freda», fins a 5 graus per sota de la mitjana

  • Encara hi ha gruixos de 2,5 metres de neu a les cotes altes del país
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El tram final de la carretera que porta a la Coma d'Arcalís amb gruixos de neu acumulats al voral, aquest dijous Foto: R.M.S

El Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (CENMA), ha analitzat el comportament meteorològic d'aquesta primavera, anòmal pel que fa a precipitacions i temperatura si es compara amb les mitjanes de l'Atles Climàtic, el qual analitza el període comprès entre el 1971 i el 2000. Segons les conclusions de l'estudi, aquesta primavera es pot descriure com «a freda al conjunt del Principat» i «molt freda a cotes elevades», superiors als 2.600 metres. Especialment fred ha estat el mes de maig, en què s'han registrat anomalies negatives de fins a 5,1 graus de diferència respecte als normals per l'època primaveral.

Per a realitzar el resum climàtic el CENMA ha pres com a referència cinc estacions meteorològiques del país: Sorteny, el Bony de les Neres, Aixàs, Perafita i Comapedrosa. Ha estat a aquesta darrera estació on la mitjana de temperatura ha patit una diferència més gran respecte a les mitjanes climàtiques. Durant els tres mesos de primavera s'han registrat temperatures 3,7 graus per sota de l'habitual. De fet, l'estació ha registrat temperatures negatives durant els tres mesos, un fet insòlit ja que la mitjana a aquesta estació és de 0,8 graus positius.

En la separació per mesos, i en comparació a la meteorologia típica del Principat, el març va ser un mes fred i similar al febrer, amb valors entre 1,4 graus i 3 graus per sota de la mitjana. Posteriorment, a l'abril, «la tendència tèrmica es va suavitzar», segons el CENMA, i les anomalies només estaven un grau per sota de la mitja. Però al maig es van tornar a trencar estadístiques: entre 2,6 i 5,1 graus més fred de l'habitual.

un 30% més de pluja / Pel que fa a les precipitacions, també es pot dir que la primavera del 2013 ha estat «plujosa al conjunt d'Andorra», amb «anomalies superiors al 130% respecte a l'habitual» –on el normal correspondria al 100%–, exposa el CENMA. On més ha plogut ha estat al sector sud-est, amb unes acumulacions que han superat els 300 mil·límetres i puntualment els 400 mm. A més, el Centre d'Estudis destaca també que aquestes precipitacions, combinades amb les baixes temperatures, han deixat uns gruixos de neu considerables, que encara estan presents en cotes altes. Per exemple, a Perafita hi ha encara un gruix acumulat d'un metre de neu. I a Sorteny els gruixos arriben fins als dos metres i mig.

A l'estació de Perafita és on es van registrar pluges més abundants, sobretot al març, en què es van superar els 400 mm., és a dir, tres vegades per sobre de la mitjana registrada. A l'abril la situació es va normalitzar, a excepció també de la zona sud-est, que va mantenir «el caràcter plujós del març».

De nou, el maig va tornar a ser un mes considerat plujós, ja que van comptabilitzar-se entre 14 i 18 dies amb precipitacions, segons la zona del país. Aquesta situació, sumat a l'anomalia de les temperatures, va ocasionar diversos episodis de neu a cotes baixes, com les registrades entre el 15 i el 18 de maig.

Malgrat ser el mes menys anòmal, l'episodi de pluja més important de la primavera va ser a l'abril. Concretament, el dia 27, en què va passar un front fred molt actiu, acompanyat de fort vent i neu a cotes baixes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT