PUBLICITAT

Martí s'agafa al secret de sumari per (no) respondre Gili

  • El cap de Govern admet que «per bona fe» les irregularitats no s'han vist abans
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí al Consell General Foto: TONY LARA

La polèmica que ha centrat l'atenció de tot el país en l'afer FC Andorra ha arribat al Consell General. Era d'esperar que la oposició del Govern, el Partit Socialdemòcrata, digués la seva o posés en dubte d'alguna manera l'actuació del Govern. Va ser Rosa Gili l'encarregada de preguntarels seus neguits a un Toni Martí que porta el cas en primera persona i que ja bevia aigua abans de que la consellera general comencés a formular la primera qüestió.

«¿Quines pràctiques du a terme l'Executiu per assegurar-se del bon funcionament de les entitats?», qüestionava Gili. De primeres Martí va recordar que les temporades són diferents als anys naturals. Després va admetre que «com els Governs anteriors actuem de bona fe i si hi ha irregularitats són difícils de veure».

La rèplica va ser immediata: «Tot això ha esclatat ara però al gener els jugadors ja van avisar que tenien problemes per cobrar... ¿S'havia d'haver reaccionat abans? També hi havia jugadors estrangers sense permís de residència i treball, sense cotitzar i se'ls ha expulsat com a delinqüents. ¿El FC Andorra demostra que cal més control a les entitats?».

Com que Gili havia formulat dues preguntes, el cap de Govern va obviar la primera a l'hora de respondre i es va agafar al secret de sumari –que existeix malgrat que estem parlant de diners públics i d'un tema d'interès general– per respondre la segona: «El Govern no expulsa ningú sense complir la llei. Recordo que el cas està en mans de la fiscalia i que hi ha un procés judicial amb secret de sumari. Només li puc dir sobre el reglament pel control de diners públics que des del 2007 no s'ha fet cap auditoria i això s'ha de resoldre». Aquí és quan Martí va recordar que s'ha de modificar la llei de l'esport, «mai per aixecar sospites sinó per garantir el bon control» i va detallar alguna informació nova: «Hi ha subvencions de certes quantitats per les quals els mitjans de control i el codi de bona conducta ètica s'han d'aplicar». És a dir, que hi haurà una vigilància més exhaustiva per a les entitats que més diners perceben.

Gili volia resposta a si s'havia d'haver reaccionat abans i va tornar a formular-li la pregunta: «¿Per què no es va fer l'auditoria abans, quan ja es detectaven problemes dels jugadors per cobrar?» I Martí va considerar que no. «Si haguéssim tingut sospites hauríem actuat. S'entén que quan va acabar el 2012 i ens van portar els números, hi ha una bona fe...». Directament, el Govern va creure reals els números de l'Andorra de l'exercici de l'any passat sense comprovar si eren correctes o si quadraven. Com tampoc els de les altres entitats que reben subvenció. Malgrat tot, Martí va sentenciar tot i que la llei no tingui gaire a veure amb el temps: «Ens hem mogut sota el que marquen els mecanismes legals en casos com aquest».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT