PUBLICITAT

Espot reclama al Govern que inverteixi en la carretera d'Arcalís

  • El cònsol major d'Ordino demana unió als ciutadans davant de qualsevol oportunitat de negoci
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cònsol major d'Ordino, Ventura Espot, durant la seva intervenció en la reunió de la parròquia el passat dijous Foto: ANA / M.C.

La corporació comunal ordinenca va comparèixer dijous a la nit en una reunió pública de parròquia per fer balanç de les accions desenvolupades en el que va de mandat. Entre les principals demandes del Comú hi ha la d'invertir en la carretera d'accés a Arcalís «quan es pugui». Va ser el cònsol major, Ventura Espot, qui va considerar que cal millorar la carretera després de la Cortinada perquè amb les nevades es produeixen problemes a l'hora d'obrir aquesta via de comunicació. Espot va aprofitar la reunió de parròquia per passar un missatge al Departament d'Ordenament Territorial per convertir Ordino «en alguna cosa més». Segons Espot, hi ha una tendència general a l'hivern en els accessos del Pas de la Casa perquè hi ha una carretera general cap a un país i, en canvi, en el cas d'Odino ho fa cap a una estació. «Ordino - Arcalís és conegut per la quantitat de neu que cau», va manifestar Espot,i això provoca com ha passat aquest any «un problema de protocol a l'hora d'obrir aquesta via de comunicació» - en referència a la carretera que puja des de la Cortinada, tal i com va informar ANA.

El cònsol ordinenc va manifestar que «sens dubte» calen inversions en aquests accessos, ja que després de la Cortinada hi ha «una carretera estreta i amb corbes». Així doncs, Espot va demanar que es doni resposta a aquestes demandes «quan espugui».

ELS REPTES / En el mateix sentit, un dels principals reptes és la gestió de Vallnord i Secnoa, societat 100% participada pel Comú que tanca la temporada 2012-2013 amb unes pèrdues d'1,9 milions d'euros. El cònsol va aportar dijous algunes dades sobre la societat que gestiona el camp de neu en una temporada de «condicions desfavorables».

En total s'han comptat 128 dies d'esquí, 24 de tancament de la Coma, 8 dies de tancament total de l'estació i 72 dies de nevada que han resultat en 9 metres de neu acumulada. Amb aquestes dades, els resultats provisionals parlen d'unes pèrdues d'1,9 milions d'euros per Secnoa, dels quals 1,2 milions corresponen al cànon comunal i una altra part són despeses d'amortització, ha recordat Espot. Tenint en compte únicament ingressos i despeses el resultat seria de 164.059 euros negatius. Espot va explicar que la liquiditat de caixa no ha estat l'esperada i que la inversió feta pel Comú des del 2008 «no ha donat resultat» econòmicament. En aquest sentit, el cònsol va reconèixer que en societats participades és difícil generar més beneficis «si no tenim una qualitat extrema». Per revertir aquesta situació Espot va explicar que estan buscant socis però que no hi ha res signat i va demanar que «quan hi hagi una oportunitat de negoci, el poble Ordino ha d'estar unit perquè no hi hagi divergències i anem tots a una».

Des del Comú d'Ordino també aposten per un canvi en la estratègia de comercialització de Vallnord. Cal més gent de dilluns a divendres i un canvi de preus o de l'oferta comercial, va reconèixer el cònsol. No es tracta de fer un forfet més car sinó de guanyar en qualitat, va apuntar, però «si som una societat 100% comunal, no puc fer inversions perquè sinó em passo del límit d'endeutament», va admetre. «Potser hem de ser més petits i necessitem algun tipus de fons de cohesió», va opinar Espot.

Així, va manifestat que la Llei de transferències i competències hauria de contemplar l'aportació dels comuns que gestionen estacions d'esquí a l'economia andorrana i ajudar en aspectes com el preu dels subminstraments o les quotes d'immigració, i si es pot, fins i tot subvencionant les inversions en telecadires o ginys mecànics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT