PUBLICITAT

Vuit sales habilitades per fumar des de l'entrada en vigor de la llei

  • L'única sanció en sis mesos ha estat a un edifici administratiu
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona fuma a l'exterior d'un bar Foto: ÀLEX LARA

Aprofitant que avui se celebra el Dia mundial sense tabac, el Govern va fer balanç ahir del primer mig any d'aplicació de la Llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental. Un balanç de poques xifres i satisfactori, segons el parer tant de la cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vida, com del director de Turisme, Sergi Nadal. Les xifres són escasses i concretes: des de l'entrada en vigor de la llei només s'han habilitat vuit sales per a fumadors. Pel que fa a sancions, només ha estat una. Es tracta d'un edifici administratiu, el qual ahir Vidal no va voler revelar. Segons Vidal, la ciutadania «s'ha adaptat» a les exigències legals, i també el turista, que «ja ho té assimilat als seus països».

Les vuit sales habilitades han estat concedides a dos hotels, dos bingos i quatre oficines o llocs de treball. No hi ha cap bar, un fet que no sorprèn al Govern, ja que la restauració ha optat més per reconduir les seves terrasses en espais hàbils per a fumar, va exposar Nadal. Les només vuit sales interiors que hi ha a tot el país és la demanda que més o menys es preveia que hi hauria, va assegurar Vidal, partint del que ha passat a països veïns. Per exemple, a França es possibilita la creació d'aquestes sales, i «a la pràctica no n'hi ha».

Dubtes amb les sales de fumadors / La sanció imposada a un edifici administratiu –que pagarà qui va fumar on no es podia–, ha estat l'únic expedient obert aquests sis mesos d'aplicació de la llei. Han entrat sis denúncies més al Govern però els inspectors del Ministeri de Salut no han pogut verificar cap d'elles. Així doncs, hi ha hagut molta més tasca informativa que no punitiva. Tasca que es va fer sobretot a l'inici de l'entrada en vigor de la llei:«vam fer molt assessorament a restaurants, comerços, empreses i fins i tot a particulars», va informar Vidal. Els principals dubtes per part de la ciutadania estaven relacionats amb les sales de fumadors. Vidal va explicar que hi havia força demanda sobre com s'havien de tancar i quines característiques havien de tenir les sales.

Paral·lelament, per evitar confusions amb aquestes sales i també amb els annexos coberts, s'ha acordat amb la Unió Hotelera i la Cambra de Comerç la distribució de díptics informatius.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT