PUBLICITAT

Picurt programa un curtmetratge de ficció de Burgués i l''Andorra' de Cazal

  • La 7a edició de la mostra tindrà lloc entre el 25 i el 29 de juny a la Seu i Artedó
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una escena de Doctor Cillo, curt de Burgués dipositat a l'ANA Foto: FONS BURGUÉS / ARXIU NACIONAL D?ANDORRA

Torna puntual Picurt, la Mostra de cine de muntanya dels Pirineus, i més gran que mai: una seixantena de pel·lícules, entre documentals, curtmetratges i stop-motion –se'n diu així, ho jurem–, que es projectaran entre el 25 i el 28 de juny als cines Guiu de la Seu, amb la jornada de clausura el 28 al vespre i l'endemà, durant tot el dia, a la vela d'Artedó, com és habitual. El programa s'ha dividit com en nou apartats –Pirineus, Muntanya i esports, Altres muntanyes, Dona i muntanya, Joves promeses, Petita muntanya, Ecologia, Ficció i Cinema rescat– i ens permetrem començar per aquest últim perquè aquí manem nosaltres i perquè –com és també saludable tradició– l'Arxiu Nacional i hi ha colat un parell de cintes: el documental Andorra, 1936, de Pierre Cazal; i el curt Doctor Cillo, dirigit per Lluís Burgués Egerique als anys 60.

Tots dos es projectaran de patac el 28 de juny als Guiu, amb la resta dels títols de la secció Cinema rescat –aquesta edició, per cert, en memòria del fotògraf alturgellenc Miquel Planella, traspassat al gener passat i que va ser l'artífex de la recuperació del llegat fotogràfic de Guillem de Plandolit. I atenció al prometedor àpat que proposa Cinema Rescat: a banda del plat andorrà, també s'hi projetaran un documental de set minuts sobe la visita que el 1913 va girar a les obes de la central elèctrica de Capdella el ministre espanyol de Foment de l'època, en presència de l'empresari Emili Riu, impulsor de la central; nou anys després, el juliol 1924, és el rei d'Espanya, Alfons XIII, qui visita els salts d'aigua del Pirineu i s'escapa també fins a la Vall Fosca, Capdella i l'Estany Gento, i aquest és el tall d'Alfonso XIII en Lérida (20 minuts); el tercer plat és un Boletín en la neva i Carnaval en la Molina, filmats en aquesta estació ceretana el feber del 1947; i el quart, Manzanas del Urgellet, dirigit per Antoni Majoral i que segueix el cicle de la poma a la vall del Segre entre el 1958 i el 1962.

Però tornem d'una vegada a casa: Doctor Cillo és un curtmetratge còmic (7 minuts) que satiritza la professió mèdica –la que exercia el mateix Burgués– i protagonitzat per Antoni González, Antonio Reinoso i el mateix autor; el protagonista és un avariciós metge de poble que cura tres pacients ben improbables: un home a qjui li han crescut banyes al cap; un altre que s'ha calvat un interruptor (?) al cap, i un tercer amb el cor a can Pistraus. Doctor Cillo form apart de la setantena de bobines en 8 mil·límetres dipositades el 2001 a l'ANA i que inclou tan documentals com pel·lícules domèstiques i curts de ficció, entre els quals es troben Pancho Pistolas –el primer wester andorrà–, l'apòleg El frailecillo y su caridad i fins i tot un títol de terror, La piscina. Andorra, 1936, de la seva banda, és una de les estrelles del fons fílmic de l'ANA, una pel·lícula en 16 mil·límetres (i de 16 minuts de durada) que el 2007 hi van dipositar els descendents del Pierre Cazals, andorrà establert a París –hi exerci com a carnisser–que el 1936 va baixar per aquí i va tenir la bona pensada de gravar l'interior de Casa de la Vall, amb el foc de la cuina encès, el garrot vil, la capella, l'arribada dels consellers i fragments d'una sessió del Consell. Vaja, que una mica més i hi surt el mateix Boris. El documentral es va projectar el 2009 a l'Auditori. Si se'l van perdre aleshores, tenen una cita el 28 de juny als Guiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT