PUBLICITAT

Anar a treballar després de rebre una químio

  • El Raonador del Ciutadà va exposar ahir un cas punyent com el d'una persona afectada de càncer i que en ple tractament no va abandonar la feina per por de que l'acomiadessin i de trobar-se al carrer
G. GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Josep Rofríguez Gutiérrez, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez Gutiérrez, va començar ahir l'exposició del balanç anual de la institució, recordant que «l'any passat va ser un any difícil per les causes que tothom coneix» i va afegir que «per això la feina ha esta més feixuga però alhora més satisfactòria per les solucions que hem pogut anar donant a la gent que ha sol·licitat la nostra ajuda». Rodríguez va argumentar que «hem tractat de donar resposta a les persones que han acudit a la institució que defensa els drets i llibertats de les persones»i va advertir que dels 307 expedients tramitats l'any passat, la majoria (86) afectaven el sector social que inclou la CASS, sobretot per baixes i altes de malaltia conflictives, pensions de jubilació i viduïtat indignes i excloents; els infants i el jovent i els tràmits socials. Cosa que reflecteix no només la situació de crisi econòmica, sinó també el fet que cada vegada més persones es troben en situació de precarietat. Una precarietat que empeny alguns a prendre decisions dramàtiques que posen en perill la pròpia salut.

I és que el Raonador va explicar que «fins i tot hem recollit el cas d'una persona que anava a treballar després d'haver-se sotmès a una quimioteràpia per por de perdre la feina». Però això no és tot, en l'informe del balanç de l'any també es pot llegir que una senyora de 53 anys, vídua i amb dos fills a càrrec, assegurada a la CASS i resident a Andorra la Vella, cobra una pensió de viduïtat temporal del 50% per una durada de 60 mesos i ja està.

Mort prematura

Això després que el seu marit beneficiari d'una pensió d'invalidesa morís el gener de l'any passat, després d'una llarga malaltia i d'haver cotitzat 40 anys a la CASS. La mateixa CASS la va informar que si hagués quedat vídua als 55 anys li hagués correspost una pensió de viduïtat vitalícia. Evidentment, el Raonador del Ciutadà, recorda que la Carta Social Europea, vigent a Andorra des de l'1 de gener del 2005, diu que «les parts es comprometen a mantenir un règim de seguretat social a un nivell satisfactori, almenys igual al necessari per a la ratificació del Codi europeu de la seguretat social».

I rebutja el vergonyós reglament de la CASS amb els articles que van del 59 al 63 del Codi –també signat per Andorra el 2005– que fixen les condicions per accedir a les pensions de viduïtat però, en cap cas, limita l'edat als beneficiaris per accedir-hi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT