PUBLICITAT

L'IRPF, «un text molt verd»

  • El Govern i el Grup Parlamentari de DA segueixen treballant en la proposició que es presentarà el mes vinent
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El conseller demòcrata, Xavier Montané Foto: EL PERIÒDIC

Són moltes i diverses les informacions que s'estan publicant aquests últims dies pel que fa al text que està treballant el Govern i el Grup Parlamentari de DA sobre de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Un IRPF del 10% si, fins aquí sembla que tothom d'acord. Ara bé, ¿quin és el llindar a partir del qual es gravarien les rendes? ¿40.000 euros? El ministre de Finances va dir que «seria massa alt» perquè només afectaria un 6% dels assalariats. ¿30.000 euros ? Aquest va considerar-lo com a «alt», tot i que «ja se situaria més en la normalitat».

Pel que fa a l'aplicació de l'impost, ¿el 2014, el 2015 o fins i tot el 2016, com va dir en unes declaracions Ladislau Baró?

I encara més dubtes, ¿introduir o no la progressivitat? Ahir el conseller demòcrata Xavier Montané va explicar que «com més baix sigui el llindar de rendes per estar subjectes a l'IRPF, entenem que més raó perquè hi hagi progressivitat». Progressivitat si, però ¿aplicant forquilla del 2% al 10% com publicava ahir un mitjà del país, o establint un tipus fix i aplicant-hi deduccions i bonificacions? Montané va assegurar que això no s'ha decidit, i que cal tenir en compte molts aspectes. Pel que fa a l'aplicació d'un tipus fix, Montané va posar com a exemple el funcionament que s'ha aprovat per les cotitzacions dels autònoms. També va afegir que «hi ha països amb un IRPF oficial del 20% però les persones físiques, amb les deduccions, poden arribar a pagar tant sols un 7% o un 8%». Ara bé, aquesta formula d'aplicació és complicada i Cinca ja va dir que com més deduccions s'estableixen, més complexa es fa la gestió de l'impost. Montané també va dir que calia tenir-ho en compte, perquè seria «contraproduent sobrecarregar l'Administració» per poder gestionar aquest nou impost.

Pel que fa a les deduccions que es recollirien també depenen de la decisió que es prengui finalment.

En resum, i segons el conseller demòcrata, «el text està verd» i ara mateix es troba en «fase de maduració».

¿Hi ha desacord o divergències entre els membres del Grup Parlamentàri de DA o entre ells i el Govern? «El que hi ha són opinions, i en aquestes reunions s'estan intercanviant, per això les fem». El text estarà a punt el mes de juny, ara bé, això no vol dir que estigui tancat i exempt de modificacions, al contrari. «Caldrà parlar amb els agents socials i econòmics del país i posteriorment i haurà el debat parlamentari, en el qual es podran fer esmenes al text».

Per Montané, encara no hi ha res en ferm, i si no està decidit, «parlem de possibles escenaris i conjectures».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT