PUBLICITAT

El 40% del que es llença al contenidor groc no són envasos

  • La població erra massa sovint en la separació del plàstic, amb percentatges per sota el que demana la UE
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rossell mostra cubells amb brossa dipositada erròniament als envasos Foto: TONY LARA

El Ministeri de Medi Ambient ha iniciat aquesta setmana l'estudi de caracterització dels residus d'Andorra (Modecom), amb l'objectiu de conèixer el grau d'encert de la ciutadania a l'hora de reciclar. Per a determinar-lo, analitzen durant 15 dies les deixalles que arriben al Centre de Tractament de Residus, tant les de la brossa convencional com les que es dipositen als contenidors groc, blau i verd. El resultat deixa entreveure que la població del país té en general un bon hàbit de reciclatge. Però amb una important excepció: el que es diposita al contenidor groc, el d'envasos. El 60% del que s'hi llença és correcte. La resta, és a dir, el 40%, no són envasos i cal separar manualment perquè no interfereixi en el procés de separació i compactació que es duu a terme a la planta.

Així ho va explicar ahir el director de Medi Ambient, Marc Rossell, durant una visita a al centre de la Comella. La deficient utilització del contenidor groc és la gran assignatura pendent, i més tenint en compte que Andorra està per sota el que exigeix la Unió Europea en reciclatge d'envasos. Demana un 25% de separació, mentre que el Principat estaria al voltant del 14%, va informar Rossell. «Però estem pujant, a més és un reciclatge que va començar tard», va exposar.

On s'assoleixen uns resultats satisfactoris és en la separació del vidre i del paper-cartró, molt més consolidada entre la ciutadania. De fet, aquí sí que s'està per sobre els percentatges que demana la UE, que són del 65%.

En l'anàlisi del grau de puresa que es troba a la brossa d'aquests contenidors, realitzat dins el Modecom, també es demostra que en aquest cas el reciclatge sí que està consolidat. Els percentatges d'encert estan per sobre el 95%, i ja són difícils de poder millorar, va reconèixer el director de Medi Ambient.

una brossa amb més que brossa / La determinació del grau de puresa de cada contenidor s'està realitzant amb la finalitat de poder encarar amb més coneixement de causa les campanyes i les accions de sensibilització cap a la població. També s'està duent a terme, per tant, l'anàlisi els residus procedents de la recollida de sòlids urbans de cada parròquia, després de fer-ne una separació en 13 categories.

Rossell va donar a conèixer algunes dades que demostren que també hi ha feina a fer en la separació de residus urbans. És a dir, a la brossa convencional. A aquests contenidors s'hi troba un 17,5% de paper-cartró, un 15% d'envasos lleugers i un 3,5% de vidres. D'altra banda, el que més conté aquesta brossa són residus orgànics –el 44%. Aquesta tipologia de residus se separa en un contenidor a part, per exemple, a Catalunya.

L'estudi del Modecom, que es duu a terme des del 2000 cada cinc anys, es realitzarà ara anualment, per poder tenir dades més curoses de com evoluciona el comportament de la ciutadania i encaixar-ho tot dins el Pla Nacional de Residus, ara en un horitzó 2016.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT