PUBLICITAT

Millor neu, esquí més segur

  • Els ferits a les pistes són menys i amb lesions menys greus que la temporada anterior
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33Els pisters de Grandvalira-Ensisa despleguen l'hospital de campanya per atendre els ferits a pistes. Foto: ÀLEX LARA

El Servei d'Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha registrat durant la temporada 2012-2013 un total de 907 accidents d'esquí, un 9,3% menys que la temporada anterior, tot i que les estacions hagin rebut més esquiadors. El cap del Servei d'Urgències, Josep Gómez, va explicar a l'ANA que aquesta disminució es pot atribuir a la bona qualitat de la neu, i que, en general, els accidents d'esquí han estat menys greus. A diferència de la temporada anterior, s'ha observat un augment dels accidentats residents al país, malgrat que les dues terceres parts dels atesos han estat turistes. D'altra banda, també ha disminuït un 4% el servei de transport amb ambulància, així com l'activitat del SUM aeri, que s'ha reduït a la meitat.

Entre el desembre del 2012 i l'abril del 2013, el Servei d'Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha atès un total de 16.384 pacients, una xifra gairebé idèntica a la del mateix període de l'any passat, i d'aquests, 907 han estat accidents d'esquí, un 9,3% menys que l'any anterior. Aquesta disminució s'ha produït gràcies a la important quantitat i a la bona qualitat de neu que han pogut oferir les estacions. De fet, el cap d'Urgències va assegurar que ha estat una temporada bona a nivell d'accidents, i que els que s'han produït han estat menys greus. Així, s'han reduït les fractures a favor de les luxacions i contusions, i el nombre de pacients que han hagut de ser ingressats ha passat del 25 al 16,7%. Un 57% dels accidentats han estat homes, i 90% adults, mentre que la proporció en el total de pacients d'Urgències se situa en 70% adults i 30% infants.

Per nacionalitats, tot i que els espanyols continuen sent els accidentats més nombrosos, estan augmentant molt els russos, i aquesta temporada també s'ha notat un increment dels francesos. Amb tot, aquest hivern hi ha hagut més accidentats del país, passant del 16 al 24%, i això s'explica pel fet que si bé l'any passat el dia amb més accidents era el dissabte, enguany ha passat a ser-ho el dijous, un dia en què acostuma a haver-hi més esquiadors residents.

D'altra banda, Gómez va explicar que s'ha reduït el servei de transport en ambulància, sobretot d'ambulància no medicalitzada, i el transport en helicòpter ha baixat a la meitat, de 64 a 32. Això s'explica perquè s'han reduït els accidents greus i perquè l'helicòpter del Govern va estar inoperatiu durant tot el mes de febrer per tal de superar la revisió periòdica.

Del total de 32 serveis aeris, 23 han estat serveis de transport extern, 3 serveis amb l'helicòpter pediàtric del SEM de Catalunya (enfront els 12 de la temporada anterior), i 6 serveis interns entre els rescats fets pels Bombers i els transports sanitaris del SUM, que contrasten amb els 21 que es van dur a terme la temporada 2011-2012. A més, aquesta temporada no s'ha fet cap servei utilitzant l'helicòpter del SAMU de Tolosa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT