PUBLICITAT

La violència domèstica genera 69 denúncies en el primer semestre

  • La Policia detecta més conscienciació per part de la societat de la importància de denunciar
  • L'ús de la força física continua sent el delicte majoritari, però el de maltractament psíquic creix
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Simulació d'un cas de violència domèstica. Foto: TONY LARA

El cos de la Policia va registrar en el primer semestre d'aquest any un total de 69 denúncies en l'àmbit domèstic, deu casos més que el mateix període de l'any passat. Tot i això, si es diferència per la gravetat de les infraccions, s'ha de tenir en compte que han disminuït els delictes i han augmentat les contravencions penals, que són infraccions menors. L'increment de les denúncies s'explica, segons consideren des de la Policia, perquè "la societat cada vegada és més conscient de la importància de denunciar aquests fets", van explicar fonts policials.

En els sis primers mesos de l'any passat es van produir 59 denúncies en l'àmbit domèstic, de les quals 45 van ser per delicte i 14 per contravenció penal. Aquest any han estat 69 les denúncies, de les quals 36 han estat per delicte i 33, per contravenció penal. Una qüestió que no treu la importància de la gravetat d'aquesta violència, però que sí que reflecteix que les infraccions més greus disminueixen, i que creixen les menors.

Pel que fa al tipus de violència, de les denúncies de l'any passat, 32 van ser per violència física, 8 per psíquica i 19 per la conjunció dels dos tipus. Les d'aquest any han estat 35 per violència física, 25 per psíquica i nou per maltractaments tant físics com psíquics. L'augment de la denúncia del maltractament psíquic palesa també un increment en la sensibilització, i que les víctimes de violència de gènere ja prenen consciència que es tracta d'un delicte.

El Codi Penal, en el seu article 114, que parla de la violència familiar, detalla que l'àmbit domèstic és "el qui sigui o hagi estat el seu cònjuge o persona amb la qual mantingui o hagi mantingut una relació anàloga de convivència o sobre els ascendents, descendents, germans propis d'aquesta altra persona, o qualsevol altra persona subjecta a la guarda de l'un o l'altre...". Més del 30% de les dones maltractades acudeixen a l'Equip d'Atenció Integral a la Dona, EAID, per iniciativa pròpia, el 31% ho fan després d'haver-ho denunciat a la Policia.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT