PUBLICITAT

El TS desestima el recurs dels antics socis de Ctrasa

  • López diu que demostra que «vam fer el que havíem de fer»
L.F.M.
ESCALDES-ENGORDANY

20130527213438510
Imatge del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) Foto: TONY LARA

El Tribunal Superior de Justícia ha desestimat el recurs d'apel·lació interposat pels antics socis privats del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) – Treballs Públics Unitas Armengol & Montané, Sau i Empub – en relació a la querella on aquests acusaven els exministres Pere López i Vicenç Alay d'un presumpte delicte de difamació; aquests apuntaven que en la roda de premsa realitzada el 17 de gener del 2011, els dos polítics els acusaven d'haver «generat un sobrecost en l'obra de construcció del forn» i «haurien deixat a entendre que van cobrar més del que pertocava» en la venda de les seves accions al govern liberal, i aquestes declaracions fetes a partir d'un document «el qual deixava clar que era d'ús intern».

El Tribunal de Corts en la seva sentència del 20 de novembre va concloure que no s'havia produït difamació i va acordar l'arxiu de la querella, i ahir ho va ratificar el Tribunal Superior, després de desestimar el recurs d'apel·lació. El TS argumenta que els ministres van actuar en exercici dels seus drets de llibertat d'expressió, de comunicació i d'informació i que van donar a conèixer a la societat andorrana «els aspectes més rellevants» d'un informe sobre el sobrecost del centre de tractament de residus, «qüestió d'interès públic fonamental pel país».

Finalment, i com va voler destacar Pere López, el tribunal apunta que «tota altra interpretació implicaria una censura inadmissible del debat públic i impediria als personatges polítics explicar la seva gestió amb tota la transparència necessària», una acció que «de quan en quan, implica una apreciació crítica o negativa dels comportaments de les empreses que col·laboren amb l'Estat o que participen en la vida pública». López va celebrar aquesta decisió ja que «si no hagués estat així, demostraria que una institució pública no pot demanar explicacions ni responsabilitats», i per tant, «hagués estat clarament perjudicial per la democràcia del nostre país». A ,més, va afegir que «demostra que nosaltres vam fer el que s'havia de fer».

En la seva sentència, tot i que el TS reconeix que en la roda de premsa es va produir un «marge d'exageració», afirma que la missió és «satisfer el seu deure de transparència que vincula l'acció política» i destaca que ho fa «sense nomenar les empreses implicades», encara que siguin indentificables. A més, la sentència assenyala que el fet que les declaracions de López i Alay es produïssin en període preelectoral «no demostra una voluntat d'atemptar directament a la reputació de les dues empreses querellants».

Finalment, l'exministre Pere López va afirmar que si aquesta sentència estableix «una certa jurisprudència ens sembla una bona notícia per al país».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT