PUBLICITAT

El Govern prorroga l'ENNES i l'amplia a la lluita per prevenir malalties

CLARA GARNICA
Periodic
Una parella amb el seu fill participen a la cursa del Dia de l?esport per a tothom, fa dues setmanes. Foto: TONY LARA

L’Estratègia Nacional per a la Nutrició, l’Esport i la Salut (ENNES), va néixer el novembre del 2007, amb la voluntat de millorar l’estat de salut de la població a través de l’adquisició de bons hàbits alimentaris i la pràctica regular d’activitat física. L’ENNES es va marcar un període de cinc anys (2007-2012), per assolir els seus objectius. Però els bons resultats que aquest pla ha tingut, sumat a uns objectius a llarg termini que encara no s’han pogut assolir, han motivat al Govern ha prorrogar aquest pla i a ampliar-lo. El seu redimensionament es fixa ara a un horitzó 2020.

Tal i com va informar el ministeri de Salut i de Benestar, que és qui coordina l’ENNES, el pla es troba ara en un «procés d’avaluació i reorientació» dels projectes que hi han de continuar formant part, així com dels nous que s’hi han d’integrar. Es tracta de «replanificar l’estratègia» i, en coherència amb la reforma del sistema sanitari i el de protecció social que s’està realitzant, es vol afegir a l’estratègia «l’educació per la salut i la prevenció de malalties». Aquests punts s’unirien a l’altra gran prioritat de l’ENNES i que no s’ha pogut assolir aquests darrers cinc anys de feina: la lluita contra l’obesitat, en especial la infantil.

Per aquest motiu, el pla implicarà a partir d’ara als agents d’atenció primària com els metges de capçalera i la infermeria de primària, entre d’altres. Aquests se sumaran a agents ja proactius a l’ENNES com el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra, el Col·legi d’Infermeres i Llevadores d’Andorra, el Col·legi de Fisioterapeutes, metges especialistes i també diferents empreses privades.

Pel que fa al balanç del pla inicial (el 2007-2012), és «molt positiu» segons el ministeri, i «s’han complert plenament amb els objectius» marcats fa cinc anys. La cirereta del pastís és possiblement la consolidació de la cursa del Dia de l’esport, sota el lema Mou-te per la teva salut, mou-te per al banc d’aliments, que se celebra cada més de maig i que en la darrera edició va superar els 2.200 inscrits (fa dos anys van ser 1.000).

Guia per embarassades i lactants / Amb tot, encara queda un darrer punt per completar, que és la creació d’una guia sobre l’alimentació durant l’embaràs, la lactància i la primera infància, que es troba en vies de publicació. Aquesta guia se sumarà a les altres tres ja editades: la de Consells pràctics per menjar sa i mantenir-se actiu, la guia d’alimentació i activitat per a persones grans, i la guia d’alimentació i activitat física per a infants i joves adolescents.

A més a més, i partint de la gran problemàtica i objectiu de l’estratègia, que és la prevenció de l’obesitat, actualment s’està treballant amb els agents de les escoles dels tres sistemes educatius, realitzant tallers i díptics de prevenció. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT