PUBLICITAT

Els joves tornen a les zones rurals malgrat l'índex elevat d'atur

EL PERIÒDIC
SOLSONA

Periodic
El seminari al Centre tecnològic foresta de Catalunya, a Solsona. Foto: EL PERIÒDIC

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona, va acollir la setmana passada un seminari de discussió sobre les migracions i l’ocupació de la joventut en l’àmbit rural a nivell europeu, del qual ara s’en farà arribar el balanç a la UE. Una cinquantena d’experts de quatre regions europees –Irlanda del Nord, la Toscana, Romania i Catalunya– van participar-hi. El col·lectiu jove (d’entre 15 i 24 anys) experimenta una taxa d’atur a Catalunya del 52,7% i es calcula que la situació és més greu a les zones rurals, on s’experimenta un progressiu despoblament de joves que migren a les àrees urbanes. El Seminar on rural youth migrations and employment, organitzat per la Xarxa de grups Leader de Catalunya, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Generalitat de Catalunya, va debatre sobre les migracions i l’ocupació dels joves a les zones rurals.

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala va destacar que el sector agrari està afrontant la crisi de manera «raonable» i que la indústria agroalimentària catalana «és un dels clústers més importants del sud d’Europa». Segons ell, en aquests moments «es comença a veure un cert retorn de la gent jove al món rural perquè és un món viu i que crea ocupació». De la seva banda, el director general de Joventut, Antoni Reig, va posar sobre la taula que l’atur juvenil està «molt malament» i que compta amb elevades taxes que se situen en un 39% en els joves de fins a 30 anys.

Per combatre’l, la Generalitat engega un programa pilot a 14 comarques catalanes que rep el nom d’Odisseu i que pretén prevenir i frenar la migració juvenil cap al medi urbà i peri-urbà a partir de facilitar la inserció laboral dels joves i promoure el seu compromís social amb el territori rural. En opinió de Reig, els joves amb estudis universitaris «normalment els costa molt tornar a la zona rural i, per això, el territori pateix més la manca de talent que altres zones». I va afegir que aquesta fugida de talent representa un «fre molt important pel desenvolupament socioeconòmic i la vertebració del territori, que acaba patint greus desequilibris». La gerent de l’ARCA, Laura Ibáñez, va explicar que «el perfil dels participants al seminari són representants d’entitats juvenils de les quatre regions europees, tècnics especialitzats en polítiques de joventut i també agents que treballen en la confecció de polítiques d’ocupació o de desenvolupament rural. De dimecres a divendres, passats, es van fer sis tallers, conferències i visites a zones com la Seu d’Urgell.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT