PUBLICITAT

Les absències del cos i les crítiques del Govern amplien l'esquerda

  • Segons el sindicat «la majoria» dels agents renuncien a assistir als actes de celebració
  • Martí: «No vulgueu ser notícia únicament per reivindicacions corporatives»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí i Jordi Lluís conversen abans d'entrar al Centre de Congressos, ahir al matí Foto: TONY LARA

La ferida està oberta i ahir es va avivar encara una mica més. El Govern i els agents del cos de Policia caminen en direccions oposades des de fa ja uns quants mesos, i de moment no sembla que els camins s'hagin de trobar en un punt equidistant. El que havia de ser una celebració per lluir la tasca feta dins el cos, va acabar sent un deslluït homenatge, amb una absència «de la majoria» dels agents policials, segons va assegurar ahir el president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), Salvador Prieto.

De fet, la celebració central dels actes de la Festivitat de Santa Maria Auxiliadora, Patrona del Cos de Policia, van anar més ràpid de l'habitual. En una sala del Centre de Congressos amb més presència d'agents de fora del país convidats, que no pas d'andorrans, es van lliurar «menys d'una tercera part» de les insígnies reservades pels policies condecorats per la seva antiguitat al cos, segons va assegurar el director de la Policia, Jordi Lluís. La resta va brillar per la seva absència. Això sí, ho van fer a «títol personal», segons va assegurar ahir Prieto, per mostrar el seu malestar per com s'estan negociant amb el Govern les jubilacions del col·lectiu. No era una postura sindical.

Davant les absències, el Govern es va mostrar dur. I crític amb el posicionament dels agents mostrat fins ara. La duresa la va aportar sobretot el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que va qualificar aquesta postura «d'error». «Lamento profundament algunes absències d'avui, perquè amb aquestes absències no és el Govern el que surt perjudicat, ni tan sols el ministeri que encapçalo. És el cos de Policia i la seva imatge que en resulten malmesos», va assegurar durant el seu discurs.

El cap de Govern, Toni Martí, va ser qui va liderar la crítica. També durant el seu discurs, va manifestar que no entenia que les reivindicacions per garantir «un sistema de jubilacions insostenible pesin més que la bona valoració social del cos de Policia». Martí va afegir que ho respectava, «però no ho entenc. I diria que la gran majoria dels ciutadans tampoc ho entén».

Però les crítiques no es van aturar aquí, i Martí va demanar als policies que no vulguin «ser notícia únicament per reivindicacions corporatives», perquè «la gran notícia sobre la Policia és que no hi hagi notícia».

Va ser el to d'aquestes declaracions el que va portar a Prieto a exposar que la jornada d'ahir, «enlloc de ser un dia festiu només ha tingut un protagonista: el senyor Martí». De fet, Prieto era un dels condecorats que no va assistir a recollir la seva insígnia.

Al mig d'aquests dos mars, el director del cos. Lluís va assegurar que els agents «sabem diferenciar les coses», en relació al fet que les «reivindicacions legítimes» no minvaran les «seves obligacions» i la tasca de preservar la seguretat al país, que tan van lloar ahir totes les parts ja que s'està constatant una baixada dels delictes els darrers anys. Lluís, que està al càrrec només perquè no li troben substitut, va reconèixer que durant aquest temps encapçalant el cos li ha tocat «viure els pitjors moments» dels 80 anys d'història de la Policia.

les jubilacions es cobriran / D'altra banda, i aprofitant els actes de celebració, Espot va anunciar que el cos de la Policia no es veurà afectat per les polítiques de contenció del dèficit. Per exemplificar-ho, va informar que els propers mesos se'l dotarà amb quatre noves motocicletes i un furgó de detinguts, a més de sis nous vehicles en règim de rènting.

Finalment, va anunciar la convocatòria d'un concurs per cobrir les places vacants per les jubilacions. Els concursos s'obriran «de manera immediata» perquè els nous agents estiguin disponibles en un termini de sis a vuit mesos. En total seran una vintena de places cobertes.

Finalment, i en relació a la cerca d'un nou director per a la Policia, el ministre va assegurar que se segueix buscant però de moment no es troba a ningú, ja que tenint en compte el context «no és fàcil trobar gent que accepti el càrrec». En qualsevol cas, no s'està supeditant la decisió a que finalitzin les negociacions per la jubilació, va assegurar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT