PUBLICITAT

Jornada per debatre els avantatges i inconvenients de la integració dels petits estats a la UE

  • Hi participaran membres de les institucions europees i experts acadèmics
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), amb el suport de la Càtedra Crèdit Andorrà de Mercats, Organitzacions i Humanisme de l'IESE, organitzen el proper dilluns 27 de maig una Jornada sobre els petits estats europeus i la UE. L'acte pretén analitzar la relació dels petits estats amb la Unió Europea, un tema d'especial interès en el context actual de renegociacions dels tractats bilaterals, que activa els debats a l'entorn dels avantatges i els inconvenients d'aprofundir en la integració.

L'objectiu de la jornada és posar en comú les reflexions dels representants de les institucions europees i d'alguns d'aquests estats, com ara Andorra, Mònaco, San Marino o Liechtenstein.

L'acte tindrà lloc a la seu del CIDOB a Barcelona. Daniel Bastida, rector de la Universitat d'Andorra, i Josep Maria Rosanas, director de la Càtedra Crèdit Andorrà, donaran la benvinguda als participants en la jornada, que tindrà la presència de membres de les institucions europees, experts acadèmics i representants dels petits estats.

Les ponències s'estructuraran al voltant de dos grans blocs de debat. Una taula estarà centrada en la situació actual de les relacions entre aquests estats i la UE, que prenen diverses dimensions i graus de profunditat, però que principalment discorren a través dels acords d'associació de lliure comerç, com l'EFTA, i que estableixen les condicions en les quals les seves microeconomies es relacionen amb el mercat comú europeu.

La segona taula està pensada com a talaia del futur proper, en què molts dels petits estats han d'obrir una nova ronda de negociacions amb la UE i prendran decisions crucials per al seu encaix en un continent en crisi financera, on els grans estats controlen les institucions i marquen l'agenda política, cada vegada més, en clau nacional. És també el context d'una creixent divergència d'interessos, ja que, d'una banda, els petits estats valoren les bondats d'aproximar-se a la UE i, de l'altra, altres economies més grans busquen contravenir les seves noves vulnerabilitats i renacionalitzar-se.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT