Blanch, copríncep d'Andorra

• El River suma primer en un duel memorable, irregular en l'últim quart, i que decideix l'aler sobre la botzina
RAFA MORA

Blanch, ovacionat amb la graderia en peu, va fer ahir un dels millors partits que se li recorden amb el River Foto: TONY LARA

El tècnic del Lucentum, Ruben Perelló, va dir al final del partit d'ahir amb victòria andorrana sobre la botzina amb cistella de Marc Blanch (87-85), que el jugador del River havia tingut un partit en què «veia la cistella com una paella». El que va fer Blanch ahir va ser posar el seu nom en el record dels amants del bàsquet al Principat, una d'aquelles figures que quan passin els anys es recordarà sempre, per la magistral actuació d'ahir a la nit, acumulada a unes quantes nits de percentatges d'escàndol en un jugador que demana el seu espai en l'elit. Va ser ell qui va fer la cistella amb doble finta i gir estrambòtic sonant la botzina del pavelló, i va ser ell qui va aixecar el públic amb un parcial 9-0 en el primer quart i amb un tercer quart en què tenia el canell més calent que el cor de Domènec Trastoy quan va coronar el cim de l'Everest aquesta setmana passada. Tot plegat, victòria d'equip, com li agrada dir a Peñarroya, i 1-0 en la sèrie de la final per l'ascens. «Diumenge donarem encara molt més», va sentenciar Perelló en la roda de premsa posterior. Seguin vostès, que hi haurà espectacle, perquè ha aparegut un nou copríncep per guardar en la memòria.

Si bé el River va començar manant en el marcador, amb 10-4 dos atacs fallats i un 2+1 de Coppenrath situaven el Lucentum massa prop, quan havia semblat tenir moltes dificultats per anotar. Els alacantins van aprofitar que els andorrans van abandonar la senda de la cistella contrària, i així van anar fent fins el 10-11 amb un parcial de 0-7. El River, ofuscat per moments, comptabilitzava fins a cinc atacs errats, un llast massa gran. Però va aparèixer el de sempre, el canell calent, Marc Blanch el bombarder que iniciava el seu coprincipat, i primer amb un triple i després ficant-se l'equip a l'esquena, va començar la recuperació. Seu va ser un triple, el rebot defensiu següent en què a més va rebre una falta –antiesportiva–, els dos punts des de la línia de tirs lliures, els altres dos punts de possessió, i altres dos punts en el següent atac: 19-11, parcial de 9-0 (tot de Blanch) i temps mort forçat de Ruben Perelló.

Però en la represa del joc la defensa andorrana va esgotar l'atac visitant, i en la resposta local un triple de Flis sumava el 22-11, maquillat després per un Lucentum que, o despertava, o no anava enlloc. Així, el quart inicial va acabar 22-17 per als locals, amb Galera en pista oferint intensitat. El segon quart va començar amb Wright manant a la pintura i una antiesportiva de Galera que va suposar que el Lucentum es mantingués viu (24-20). El base andorrà, però, sabia de la importància d'aquests minuts, i va oferir un petit recital a la graderia, amb moviments ràpids i internades cap a l'ampolla amb passada per darrera inclosa a Hampl, que feia aixecar-se la graderia, ahir no plena, ni molt menys, però amb un bon ambient.

El 26-20 estava a punt d'ampliar-se, tot i que Huertas posés el seu equip a tres punts, perquè Guardia, que disposa de pocs minuts però els aprofita, va fer un 2+1, i Moncasi, que també era a la pista –eren els moments d'aquells amb qui no compta massa Peñarroya però que fan l'equip, el bloc que ell busca–, donava de la seva part, mentre que Flis encertava de tres per situar un ample 34-25. Eren els moments dolços del River, i es van aprofitar, perquè l'atac alacantí es va ofegar de nou en els 24 segons, i Maresch –lesionat, però valent: 25 minuts a la pista al final del matx– sumava de tres, el que deixava un +12 en el marcador inèdit fins el moment (37-25), però irreal, tal com es veuria.

La inèrcia andorrana va continuar en els següents minuts amb un parcial de 3-11 i un Perelló que no sabia el camí per tornar el seu equip al matx, excepte amb Green i Fernández, sòlids en els seus llançaments.Amb tot, una petita crisi local en el tram final del quart va permetre els alacantins recuperar molt terreny amb Middleton i Llorca marejant la defensa, i així al descans van marxar 44-40: hi havia encara molt partit.

La tornada de vestidors li va anar molt bé al Lucentum, que sumava i posava contra les cordes els andorrans donant-li la volta al partit amb un Green estel·lar des dels 6,75. Amb els de Perelló dos per sobre (49-51), una tècnica a Coppenrath va afavorir el canell de Blanch, que va iniciar el seu segon recital després d'haver estat en pista en els dos primers quarts només 3min 33s. Amb l'acompanyament dels triples d'Schreiner i Flis, el català en va sumar per tots els costats, i el matx va anar a l'inici de l'últim quart amb 73-63 per als locals.

L'últim tram va ser d'infart, perquè el River semblava manar (78-68), però un triple de Green (ahir en va fer tres, compte amb ell per demà) i un altre de Sabat, van ficar el Lucentum al partit amb el 78-74. Maresch va respondre de tres ,i Blanch ho va intentar de nou des de la distància, però el pavelló li hagués caigut a sobre si encerta, i Huertas i Sabat permetien el 81-79. La 5a falta de Green a 1min 13s del final va beneficiar el River, però Lucentum va empatar (83-83), i l'intercanvi final amb 85-85 i cinc segons en joc va tenir un premi estratosfèric en un jugador memorable, quan Blanch va agafar la pilota, va fintar per aquí i per allà i va fer caure una bomba que va aixecar tot Andorra en un clam. Enorme. Però, més encara si es guanya demà, a les 19.00h, en el segon duel de la final.