PUBLICITAT

El Govern desbloqueja 20.000 euros per pagar a la plantilla de sala i a Darío

  • Javi Subiza té l'ordre de deixar avui el país i no cobra l'últim mes perquè no es troba el seu contracte
iván moure
andorra la vella

Periodic
Carlos Cánchexz i els jugadors de la plantilla de futbol sala, el dimecres de la setmana passada en la reunió que van mantenir amb el Govern Foto: TONY LARA

La dramàtica situació que està vivint el FC Andorra ha deixat enrere un dels problemes més greus. Avui el gruix de la plantilla de futbol sala havia d'abandonar el país en no tenir els papers de residència en regla i rebre una ordre d'expulsió. Tots ells han cobrat com també Aitor, Carlinhos, Felipe i el tècnic Carlos Sánchez –aquests quatre tenen la documentació per residir a Andorra– perquè el Govern ha decidit desbloquejar part de la subvenció a l'entitat que presideix François Moliné, que no els podia pagar perquè no té fons a la caixa.

La xifra destinada per liquidar el deute amb els jugadors, segons Govern, ha ascendit a 19.875 euros, xifra que no quadra amb els poc més de 25.500 que Emili Puig havia anunciat fa dues setmanes que es devien. La diferència té una explicació: la duplicitat dels contractes. El Govern, segons va explicar ahir en el Consell General el ministre Portaveu, Jordi Cinca, s'ha volgut regir per la legalitat i només ha calculat els diners corresponents als contractes vigents entre el club i cada jugador, i no al federatiu ni a altres conceptes que s'hagin pogut pactar amb els jugadors i que no estaven estipulats en cap paper oficial. «Nosaltres hem volgut donar validesa als contractes signats i validats a Andorra. Si no hi havia comprovants de pagament el Govern no es fa responsable». Aquests diners es van transferir a l'Andorra i segons Cinca: «És el club qui ha pagat als jugadors, sempre sota la nostra supervisió. Hi ha una garantia de què s'ha pagat a tothom el que li pertoca».

TOT ALLÒ COBRAT EN NEGRE ES PERD / Aquesta és tota la informació sobre els pagaments que es va facilitar des de l'Executiu, que es regeix al peu de la lletra pel que diu la llei. Al club, com és habitual aquesta setmana, ningú no respon. Ni el gerent, Emili Puig, que continua il·localitzable, ni tampoc el president, François Moliné, que va ser qui es va encarregar personalment de pagar a tots els jugadors.

Segons ha pogut saber aquest rotatiu cap afectat de la secció de futbol sala va marxar de buit, però alguns d'ells no han cobrat quantitats referents a manutenció, primes i d'altres conceptes que no estaven estipulats en el contracte. Aquí està la diferència entre els 25.000 euros que deia Puig que es devien i els 20.000 que ha desbloquejat Govern.

Cinca va explicar també que va ser el propi Moliné, qui se sent enganyat i traït per Puig, qui va demanar a Govern ajut econòmic per poder pagar el deute als jugadors. Cinca va assegurar ahir que l'Executiu l'ha citat diverses vegades en les darreres dues setmanes i que s'ha mostrat disposat a pagar «en ser una situació atípica que malmet la imatge del país. En aquestes situacions hi ha un component humà i social».

Tots els jugadors van passar ahir la nit a Andorra i avui marxen.

DARÍO COBRA, SUBIZA NO / A banda de la plantilla de futbol sala també te ordre d'expulsió del país el darrer fitxatge de la secció de futbol, Javi Subiza, però per a sorpresa de tothom Govern s'ha desentès dels diners que li deu el club perquè no ha trobat cap contracte en vigor, a banda de què obviament no té els papers de residència en regla. Fonts consultades per EL PERIÒDIC han constatat que Subiza va signar el contracte amb Puig, però no apareix en la pila de papers que s'han entregat des del club per fer l'auditoria. O s'ha perdut o el té el gerent, que ningú sap on està. El basc tornarà avui a casa seva obligat per la llei i sense haver cobrat el darrer mes perquè no es pot provar. Febrer i març els havia cobrat en un sobre.

La sorpresa va arribar quan el jugador de futbol al qual s'havia pagat era Darío Isern, i no Subiza. L'argentí no té cap ordre de marxar del país i segons va explicar ahir a aquesta casa «jo tinc un contracte professional». Ho té tot en regla i no entén perquè se l'ha pagat a ell i no a la resta de la plantilla, a la qual el club també li deu la mensualitat d'abril. «A mi m'han trucat del club per pagar-me i ja està. No he fet cap pregunta perquè la situació és prou greu». El Govern tampoc ha donat explicacions sobre aquesta acció.

L'AUDITORIA CONTINUA / L'auditoria, que va començar a principis de la setmana passada i gràcies a la qual el Govern va poder detectar la duplicitat dels contractes dels jugadors i que va provocar portar el tema a la fiscalia –«en una situació sense precedents», va recordar el ministre Portaveu–, encara no té una data límit per acabar per dos motius.

El primer, que urgia més treballar per pagar el deute abans d'avui, que els jugadors ja coneguts havien d'abandonar el país. El segon, que l'anàlisi dels comptes d'aquesta temporada es presenta més difícil que el dels anys anteriors perquè no hi ha una comptabilitat detallada. «Ens hem trobat una muntanya de papers, comprovants, factures... I això fa que anem més a poc a poc», va indicar Cinca. Obviament aquí no hi havia el contracte de Subiza.

El que busca Govern és saber el deute global i per això se presenta «un procés llarg». «No podem dir si hi ha pagaments mal fets o malversació de fons però si veiem alguna cosa més anòmala la traslladarem a la Fiscalia i si aquesta detecta el delicte es prendran les mesures necessàries. És a dir, anar fins el final com ha manifestat Toni Martí.

MISSATGE TRANQUIL·LITZADOR / El Cap de Govern va aparèixer en públic en un acte posterior, la recepció de la delegació que marxa als Jocs dels Petits Estats de Luxemburg. I en el seu discurs no va faltar una cita a l'Andorra: «Malauradament és el tema que copa l'actualitat i vull enviar-vos un missatge tranquil·liazador. La mala gestió o els comportaments anòmals són excepcions a Andorra. Això no representa el gran sacrifici que es fa en el món de l'esport del nostre país, que està format per massa gent que s'esforça, que hi posa voluntat, moltes hores desinteresadament. Ha passat això de l'Andorra però aquesta és l'excepció; totes les entitats estan ben gestionades.».

Després, davant la premsa, va refermar les seves paraules i va demanar «fer un pensament» del que està passant amb la CASS i Immigració: «Hem de fer que no torni a succeir perquè som un país que respecta els drets».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT