PUBLICITAT

La CE vol al 2015 intercanvi d'informació de tots els ingressos

  • Barroso proposa als caps de Govern la cooperació en la lluita contra l'evasió fiscal
EL PERIÒDIC
ESTRASBURG

Periodic
Durao Barroso rep al lehendakari basc, Iñigo Urkullu, el mes passat Foto: EL PERIÒDIC

El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, va proposar ahir que el 2015 hi hagi un intercanvi d'informació sobre tots els tipus d'ingressos per tallar així l'evasió fiscal a la Unió Europea (UE). Barroso proposarà avui als caps d'Estat i de Govern de la UE, que es reuneixen a Brussel·les, millorar la cooperació en la lluita contra l'evasió fiscal, ja que costarà a les arques dels estats membres un bilió d'euros d'aquí al 2020 , segons les dades de la CE.

La Comissió proposarà l'intercanvi d'informació sobre tots els tipus de rendes, incloses les de capital, els fons d'inversions, pagaments de fideïcomisos i dividends empresarials, va explicar el líder de l'Executiu als europarlamentaris.

Barroso va dir que «no es pot explicar als ciutadans que les llars i les empreses honrades» paguin «i després hi ha grans firmes que eludeixen deliberadament les seves obligacions fiscals».

A més de les accions a nivell comunitari, la CE va assenyalar que en les pròximes recomanacions financeres per països del 29 de maig, Brussel·les demanarà reformes de les administracions d'hisenda.

Ecofin / Barroso es va congratular perquè els ministres d'Economia i Finances europeus (Ecofin) hagin aprovat iniciar les negociacions amb Suïssa, Andorra, San Marino, Liechtenstein i Mònaco per revisar els convenis signats el 2004 sobre la fiscalitat dels estalvis bancaris.

No obstant això, el líder de l'Executiu comunitari va recordar que «convé fer també els deures a casa i aprovar una completa directiva de l'estalvi».

Tots els grups, inclosos els dos majoritaris (els populars europeus, PPE, i els socialdemòcrates, S & D) van aplaudir les mesures per frenar l'evasió fiscal a la UE, tot i que les forces progressistes van demanar mesures més ambicioses.

El líder dels liberals europeus (ALDE), Guy Verhofstad, va demanar l'anul·lació d'una cimera europea de dues hores de durada prevista que va dir «bé es podia haver suplert per una videoconferència».

«Aprovin mesures en lloc de llançar boniques paraules. Anul·lin la cimera i convoquin un Ecofin perquè els ministres d'Economia puguin aprovar mesures concretes com una llista negra de paradisos fiscals», va assenyalat l'eurodiputat belga, informa Efe.

Els evasors fiscals estan en el punt de mira de la UE, on diferents casos en els seus països han evidenciat la important minva que suposa la fugida de capitals a paradisos fiscals per a les arques públiques europees.

Aquest impuls va portar als ministres d'Economia i Finances europeus (Ecofin) a donar finalment la setmana passada el seu vistiplau al mandat que permetrà Brussel iniciar les negociacions amb Suïssa, Andorra, San Marino, Liechtenstein i Mònaco per revisar els convenis signats el 2004 sobre la fiscalitat dels estalvis bancaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT