PUBLICITAT

Formació per a emprenedors transfronterers

  • La UdA treballa en cursos virtuals per facilitar i acompanyar en la implantació empresarial
C. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Un moment de la presentació ahir a la sala d'actes de la Universitat d'Andorra Foto: ANA / N.M.

La Universitat d'Andorra (UdA) va ser l'escenari ahir de la presentació dels resultats del Projecte Europeu de Mobilitat Transfronterera, el Transversalis, nascut amb la voluntat de reforçar la integració entre les tres nacions que comparteixen fronteres: França, Andorra i Espanya. En el cas andorrà ha estat la UdA l'encarregada de participar a la iniciativa, que vol aprofitar sinergies per potenciar les activitats acadèmiques, econòmiques, d'innovació i de capital humà, tant dels estudiants com dels professionals dins l'espai transfronterer. A més de la institució andorrana hi han participat tres universitats de Tolosa, la de Girona, la Lleida, la de Perpinyà i finalment la de Saragossa.

El Principat s'ha centrat en com potenciar les activitats acadèmiques entre els fronterers. Així, i des que al 2008 va començar el projecte, la UdA, juntament amb la Université de Toulouse le Mirail, s'ha encarregat d'elaborar un dossier amb tots els aspectes legals i socials que hauria de tenir en compte una empresa fronterera que es vol instaurar a un dels tres països. Amb aquesta documentació enllestida, el següent pas és el de crear un programa de formacions virtuals per facilitar a aquests emprenedors la seva implantació empresarial, tal i com va explicar ahir el coordinador del programa Transversalis a Andorra, Josep Fortó. La voluntat és iniciar les formacions virtuals –coordinadament amb totes les universitats participants– el més aviat possible, tot i que «dependrà també del finançament».

Amb la informació recopilada, Fortó va reconèixer que possiblement sigui a Andorra on més complex és pels joves emprenedors iniciar una aventura, ja que ens trobem en un moment «canviant» legalment.

El Transversalis, que compta amb el finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), ha elaborat sis accions més durant aquests cinc anys de feina. Destaca la creació d'una plataforma transfronterera Universitat-Ocupació, que permetrà posar en contacte empresaris, estudiants i formadors; la creació d'un observatori transfronterer per al desenvolupament de les energies renovables, centrat sobretot en el sector del turisme, o la creació d'un centre d'innovació i emprenedoria.

La feina feta fins ara ha de permetre millorar la mobilitat entre els territoris, i de retruc, «ajudar a reactivar l'economia», tal i com va reconèixer el rector de la UdA, Daniel Bastida, durant la presentació del Transversalis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT