PUBLICITAT

El factor pista ha estat decisiu per als campions dels últims tres anys

  • Menorca dos cops i Blusens van pujar sense fallar a casa i el River jugarà tres dels cinc duels al Poliesportiu
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Hampl bota la pilota pressionat per Rivero, en el partit contra el Lucetum de la fase regular al Poliesportiu Foto: TONY LARA

El campió de Copa, o en el seu defecte el segon classificat de la fase regular, té l'avantatge de comptar amb el factor pista en els play-off d'ascens de l'Adecco LEB Or. En aquest curs és el River el que s'ha guanyat el dret de jugar a casa com a sotscampió i per això compta amb un avantatge de pes en el darrer enfrontament contra el Lucentum Alacant, de nou al millor de cinc partits.

En les darreres tres temporades, que s'ha fet servir el mateix format de competició –el primer puja directe i del segon al novè es juguen la segona plaça reservada per a l'ACB al millor de cinc partits en cada sèrie– el factor pista ha estat determinant per als campions. La temporada passada va ser el Menorca, que va imposar-se per 3-1 al Melilla guanyant els dos primers partits com a local, perdent el tercer i vencent al quart a domicili, de la mateixa manera que va pujar fa dos anys el Blusens Monbus contra el Burgos. Fa tres anys, també el Menorca, va haver de lluitar una mica més per assolir l'ascens contra el Burgos: triomf i derrota en els dos partits a casa, triomf i derrota a El Plantío i victòria davant el seu públic en el cinquè partit.

Des de la temporada 1996-1997 a la qual el River va jugar la darrera –i única– vegada en aquesta categoria i va ser eliminat pel Huelva en semifinals amb el factor pista en contra, la cosa va estar més igualada perquè també és cert que hi havia un format ben diferent: el primer no pujava directe i els que arribaven a la final dels play-off ascendien, per tant el darrer partit de l'any era més una festa de celebració que no pas una lluita per arribar a l'elit del bàsquet espanyol. De l'any 2003 al 2008 eren a partit únic i del 1996 al 2002 eren a dos partits –anada i tornada– i comptaven els punts en cada partit enlloc de les victòries; sis vegades les van guanyar els que tenien el factor pista a favor –que insistim, no era tan transcendental– i set els visitants.

Una dada ques es mou en contra del River és que en els setze anys de vida que té la LEB Or, el Lucentum ha jugat tres finals i les ha guanyat totes (1999-2000, 2001-2002 i 2008-2009).

Però hi ha molts més factors, aquests actuals, que fan pensar que es viurà una final igualada.

A favor del River estan les dues victòries aconseguides contra el Lucentum en la fase regular: 77-79 a Alacant, 84-80 al Poliesportiu en partits que van mantenir la incertesa fins la botzina final. S'ha de dir també que el River només ha perdut tres partits a casa en tota la temporada i que mai ha encaixat dues derrotes consecutives.

En contra del River es mou l'estat de forma. La lluita dels de Peñarroya per a l'ascens directe fins la darrera jornada de la fase regular contrasta amb què el Lucentum sabia que jugaria el play-off i que no podria pujar directe en la jornada 21 (de 26), que es va disputar el 8 de març passat. Fisn el 26 d'abril que van començar els play-off i en la 24 –tres setmanes abans– s'havia assegurat el tercer lloc. Així que el desgast mental i físic dels tricolors van contrastar amb el mes i mig de temps de preparació que van tenir els alacantins.

Ja en els play-off el River ha jugat nou partits en vint dies (3-2 amb Corunya, 3-1 amb Càceres) i el Lucentum set (3-1 amb l'Osca, 3-0 amb el Palència). Més minuts a les cames i més sacrifici mental per al conjunt andorrà, que a més té a Anton Maresch arrossegant problemes físics i a Dani Pérez lesionat i lluitant contra el temps per recuperar-se el més aviat possible, si pot ser abans de divendres.

Els dos equips tenen punts a favor i en contra d'igual importància i per això no es pot dir que hi ha favorit clar per a la gran final.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT