PUBLICITAT

Increment de les consultes per l'ansietat i símptomes depressius

  • Les reaccions a la crisi econòmica i els canvis socials en són els causants
  • La Xarxa de Salut Mental estudiarà la cobertura sanitària de certes patologies
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Montse Gil, al seu despatx del Col.legi de Psicòlegs. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Amb la crisi econòmica hi ha més preocupació i més ansietat", va explicar Montse Gil, presidenta del Col.legi de Psicòlegs, la qual va destacar que la depressió, els símptomes d'aquesta i l'ansietat són des de fa cinc anys les patologies més nombroses que atén el col.lectiu de professionals que ella representa. Tot i això, val a dir que hi ha molts tipus de depressió i de símptomes depressius, i que solen ser reaccions a un tipus de vida social i actituds davant d'un context que està canviant.

Aquest augment de símptomes depressius es tradueix en un augment de consultes als psicòlegs. "S'ha produït una tendència a l'alça de demanar consells als professionals", va explicar la presidenta del col.lectiu. Les baixes per trastorns mentals suposen a la CASS una despesa que l'any passat va ser xifrada en 388.100 euros, el 25% més que l'any anterior. Aquestes malalties han augmentat la durada de l'atur laboral, passat de 54 dies l'any 2008 a 64 l'any passat.

Des del col.lectiu es critica la tendència alcista al consum d'ansiolítics, molts d'ells receptats pels metges de capçalera. "Es tendeix massa a receptar-los", segons va explicar Gil.

"La depressió és un camp molt ampli, hi ha molta varietat de símptomes i la depressió en si, la major, és una situació molt freu que correspon a la melanconia", va manifestar la presidenta dels psicòlegs.

Per altra banda, ja està sent una reivindicació d'anys la cobertura sanitària per part de la Seguretat Social de certes malalties mentals. "Durant vint anys sempre hem insistit en aquest aspecte i sembla que ara hi ha una voluntat per part del Ministeri de Salut de treballar-ho", segons va explicar Gil. A través de la Xarxa de Salut Mental, en la qual també tenen representació els psicòlegs, s'estudien aspectes com ara reemborsar part del cost d'aquestes malalties.

Pel que fa a les víctimes de la violència domèstica, els professionals manifesten que és molt important l'ajuda psicològica i l'acompanyament, però sempre fet per professionals. El suport emocional que es dóna també és important, però és diferent a l'ajuda psicològica. El col.lectiu critica que encara se'ls tingui "un reconeixement a mitges" i que es busquin altres professionals per donar l'ajuda psicològica.

LA PRESÈNCIA DEL TDAH Des del Col.legi de Psicòlegs volen obrir una reflexió respecte a la presència del Trastorn d'Atenció, amb o sense Hiperactivitat, conegut com TDAH. "Cal que en interessem i veure què és el que passa a les escoles, té un abast molt important", va comentar Gil. En aquesta patologia hi ha una disparitat d'opinions dels mateixos professionals. "Hi ha qui se centra en uns determinats factors i d'altres que tenen una visió més global", va manifestar la representant dels psicòlegs. Per a Gil és molt curiós que surti una patologia com és aquesta del trastorn d'atenció, en una societat que insisteix molt en el fet que cal ser competitius. "Cal fer una reflexió i afermar les bases per fer-ho científicament i no descartar res", va dir Gil.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT