PUBLICITAT

Tractar la fibromiàlgia

  • Cuatrecasas assegura que tractant la manca d'hormona del creixement es pot reduir considerablement la fatiga i el dolor dels pacients
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: TONY LARA

El doctor Guillem Cuatrecasas va oferir ahir a la tarda una conferència a la seu de Crèdit Andorrà sobre noves teràpies per tractar la fibromiàlgia. Cuatrecasas va explicar que els «signes i símptomes» d'aquesta malaltia són molt diferents i poden ser d'origen psiquiàtric, reumàtic, neurològic o endocrí. En aquest darrer cas, va apuntar, predomina la manca d'hormona del creixement que es pot detectar amb «una prova molt senzilla» com és veure els nivells de l'hormona IGF1 en sang. Per aquest motiu, Cuatrecasas demana la seva «inclusió obligatòria» en l'atenció de pacients de fibromiàlgia als centres de salut. Segons les dades d'investigadors dels EUA, el nivell d'hormona de creixement en aquests pacients és d'entre el 15 i el 30%.

«Podem suplir aquesta hormona», va assenyalar Cuatrecasas. De fet, en les proves fetes amb pacients han detectat que en un període de sis a dotze mesos millora la fatiga entre un 50 i un 70% i el dolor al voltant d'un 70%. A més, dels pacients tractats entre un 60 i un 70% van respondre a aquest tractament.

Es tracta de dades importants, al parer de Cuatrecasas, si es té en compte, per exemple, que entre el 2 i el 4% de la població espanyola pateix fibromiàlgia i d'aquests entre el 15 i el 30% presenten dèficit d'hormona del creixement.

El fundador del grup d'endocrinòlegs CPEN, des d'on coordina les unitats d'endocrinologia del centre mèdic Teknon, la clínica Sagrada Família i la clínica CIMA de Barcelona, la fibromiàlgia és «per desgràcia» una malaltia «molt desconeguda i amb estigmes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT