PUBLICITAT

Adéu (temporal) a la grada

  • Les obres han començat amb la demolició de l'espai per al públic després de tres dècades de vida de la instal·lació H D'aquí a quinze mesos, a l'agost del 2014, passarà a ser el nou Estadi Nacional d'Andorra
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33La zona de l'aparcament i on hi havia el petit edifici d'RTVA, vista des de l'entrada al Poliesportiu d'Andorra. Foto: EL PERIÒDIC

El Camp d'Esports del Molt Il·lustre Consell General, per a tothom el Camp del Consell, va perdre la seva principal senya d'identitat la setmana passada. Les obres per convertir-lo en l'Estadi Nacional d'Andorra ja han començat i per tant haurien d'estar acabades en quinze mesos.

El primer que s'ha fet és la demolició de la graderia; l'espai per al públic, la zona on hi havia el jugador número setze, on el VPC o els Isards miraven quan necessitaven ànims. Els prop de 450 seients s'han enviat a Ordino –¿hi haurà reciclatge per fer-los servir en el camp del Centre de Tecnificació?- i de tot allò només queda una muntanya de totxanes que es va retirant amb paciència (veure la foto de dalt). Una excavadora i quatre camions són els encarregats de la neteja.

La zona de l'aparcament també està irreconeixible, ja que està inundada de tot tipus de material, tanques i una caseta provisional que serveix com a centre d'operacions. El que no hi ha és el petit espai a cobert que pertanyia a RTVA. Com la grada, només queden d'ell restes de formigó (es pot apreciar a la foto de baix).

En una setmana estarà tot recollit i s'hauran talat els arbres que hi havia a l'esquerra de la grada, al costat del riu Valira, i també algunes bancades. Pròximament es tirarà també el mur que hi ha darrere per fer-ne un de nou.

Els gols, al descobert

Aquest primer mes està dedicat a la demolició i a partir del juny es podrà treballar en el nou mur i es començarà a fer, per aquest ordre, la grada del gol del riu, que finalment serà descoberta, el pont que servirà de sortida d'emergència i que en principi només utilitzaran bombers i ambulàncies, la grada de tribuna coberta que estarà en la part que toca als dos pavellons, el túnel soterrani que hi haurà entre l'Estadi i l'Alay i el Poliesportiu, i per últim la grada lateral de la Baixada del Molí.

Les torres d'il·luminació seran la penúltima feina a fer en aquesta primera fase i només es treuran quan els nous estiguin in situ, preparats per al relleu. I per últim es farà la substitució de la gespa, que serà artificial i no un híbrid perquè la manutenció és més barata i aportarà el mateix servei que si fos un híbrid, sempre en regla per la pràctica del futbol i, sobretot, del rugbi.

La caseta dels vestidors del VPC de moment no es toca. Això formarà part del projecte de la segona fase, que encara no té una data d'inici i que permetrà ampliar les graderies de 3.000 a 5.000 espectadors, entre d'altres retocs a fer. L'espai per al rugbi, per tant, queda de moment inamovible perquè mentre es produeix la metamorfosi podrà jugar i entrenar amb tota normalitat, com així està sent en les dues primeres setmanes d'enderrocament.

La història del camp

El Camp del Consell, doncs, ja té una data de caducitat: l'agost del 2014. Això vol dir que haurà viscut més de tres dècades, des que es va inaugurar a principis dels anys 70.

Aques terreny era d'un propietari particular que va morir i li va deixar l'herència al Consell General amb una única condició: que allà s'hi practiqués esport. D'aquí va néixer el nom actual de la instal·lació. El Consell General, però, no podia gestionar el camp i li va regalar al Govern, sempre mantenint el gravamen de que s'ha de fer esport.

I mirant enrera, en aquest 30 anys, ha volat l'oval més que res i queden en la retina fites a destacar com la Copa Catalana aconseguida guanyant equips de la Divisió d'Honor com ara el Sant Boi, el FC Barcelona o el Cornellà.

Aquí van jugar també el seu primer partit els Isards, el 8 de Novembre de 1987 contra la selecció de Luxemburg i que va acabar amb victòria andorrana per 22 a 3. A partir de llavors i fins ara la selecció ha disputat els Premundials del 1995, 1999, 2003 i 2007. En aquesta última hi ha una anècdota que formarà part de la història: el primer partit de tots els que es jugaven de fases de classificació era al Camp del Consell i van assistir-hi mitjans de comunicació de tots els racons del món. Va ser un 4 de setembre del 2004 contra Noruega, amb un aclaparador 76-3, en un duel dirigit per un dels àrbitres de més prestigi en la història de l'oval, el sud-africà André Watson. I aquest camp també s'ha celebrat la primera classificació dels seven's per al Campionat d'Europa al 2006 a Moscú, convertint-se així en una de les 12 millors seleccions del Vell Continent.

Han tastat l'empenta dels Isards potències mundials com ara Espanya, Alemanya o Holanda que esperem continuaran venint, però a una instal·lació més moderna i igual de talismà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT