PUBLICITAT

Andorra és més vulnerable als incendis del que es pensava

  • Conèixer la vegetació ajuda a fer millors previsions de risc
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Els bombers intervenen en un foc declarat a Segudet Foto: TONY LARA

El risc d'incendis és un dels «més importants», i amb el canvi climàtic «va en augment», doncs pugen les temperatures, la possibilitat de períodes de sequera i hi ha un canvi d'ús dels sòls. I per poder predir millor el nivell de risc, s'ha elaborat un mapa dels models de combustibles forestals. Aquest ha permès constatar que Andorra «és més vulnerable al foc del que es pensava». Així es va exposar en la presentació de l'actualització i millora del mapa de models de combustibles, que va tenir lloc ahir. L'obra és de l'enginyer forestal Marc Font, que va obtindre l'ajut del Govern per a la recerca amb temàtica andorrana. L'estudi ha estat supervisat per la cap d'unitat de medi biòtic del Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma), Marta Domènech.

Per fer el nou mapa s'han visitat 77 parcel·les boscoses del país, per determinar el tipus de vegetació existent en el sotabosc. Aquest treball ajuda a veure els riscos existents i a preveure els tipus de foc que es poden produir a les diferents zones, com es comportaran les flames. Aquest mapa, doncs, és de gran utilitat per als bombers, que els ajudarà a saber «què es trobaran» en cas d'incendi en una o altra zona. El mapa que es tenia fins ara es basava en la vista aèria, que no permetia veure què es trobava sota els arbres. És per això que s'ha constatat que el territori andorrà és més vulnerable al foc del que es pensava, doncs els matolls afavoreixen una propagació del foc, també en vertical.

L'estudi és representatiu per a les zones boscoses, que representa el 40% del total del territori del país. De l'àrea d'estudi, el 70% són pinedes relativament obertes i amb un sotabosc dominant, amb arbustos, que acostumen a facilitar la propagació del foc; un 13,7% són zones amb arbustos i herbes; en un 12% s'hi troben boscos frondosos sense sotabosc, que configuren un combustible «fi», és a dir que crema ràpid i superficialment; i en un altre 4,3% són bàsicament matolls i arbustos. En definitiva, i tenint en compte la proximitat de zones urbanes, que afavoreixen la interacció de l'activitat humana, a la solana d'Andorra la Vella i Santa Coloma, així com a Encamp, es troben les zones amb un major risc d'incendi.

Amb aquest mapa –que caldrà anar actualitzant cada deu o 15 anys–, i tenint en compte les variables meteorològiques diàries, es poden fer les prediccions del risc més acurades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT