PUBLICITAT

Els cerdans tindran una nova cartografia per explicar l'entorn

  • La iniciativa suma la col·laboració de les administracions
EL PERIÒDIC
PUIGCERDA

Periodic
Uns turistes admiren el paisatge cerdà des del mirador de Puigcerdà Foto: TONY LARA

El coordinador de l'Observatori del Pagisatge de Catalunya, Pere Sala, va explicar ahir a l'ACN que després de l'elaboració del document base per al projecte transfronterer que situa el paisatge com a nucli de desenvolupament social i econòmic de la Cerdanya, els propers passos a seguir es concreten en tres propostes. En primer lloc es definirà un glossari per posar en comú «la manera d'explicar i d'entendre els elements del paisatge per intentar trobar un llenguatge comú o equivalent a l'hora d'explicar-nos», va dir.

En segon lloc, es definirà quin és el perímetre d'actuació del projecte. Sala va afegir que, en el cas català, «el perímetre no és equivalent a tota la Cerdanya entesa com a comarca». L'última de les propostes és elaborar una cartografia comuna. Per a Sala es tracta d'una qüestió «fonamental», perquè a banda i banda dels Pirineus existeixen mapes que expliquen de manera diferent els valors, les dinàmiques i les oportunitats en l'àmbit del paisatge que té el territori. L'objectiu és posar-los en comú i que serveixin de base per a treballar de manera conjunta.

El projecte vol esdevenir un instrument de coneixement de la zona, però també d'acció, de sensibilització i de compromís. Sala va argumentar que «és per això que la iniciativa permetrà establir recomanacions i propostes concretes de millora i promoció del paisatge dirigides als ajuntaments i a les entitats de la comarca, partint de la base que és un factor clau per al seu desenvolupament i per enfortir la consciència de pertànyer a un lloc i a un paisatge comú, perquè,el paisatge no entén de fronteres».

Principals reptes / Els principals reptes que afronta el projecte són preservar i posar en valor les estructures del paisatge agrícola i natural de la vall cerdana, com ara les tanques i les fileres d'arbres de la closa cerdana, el riu Segre, el mas cerdà, l'arquitectura de la pedra seca, els boscos de ribera i la xarxa de canals i camins. També vol millorar la imatge de l'entorn de les viles, la integració de les noves construccions, sobretot les vinculades a l'esquí; la millora de les vistes escèniques des de les carreteres, així com la recuperació d'un territori històricament dividit per la frontera. Sala va apostar pel paisatge comú com eina que reforçarà els lligams socioculturals que uneixen la població. La iniciativa impulsada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya compta amb la col·laboració de totes les administracions de banda i banda del Pirineu. Sala va concloure que tot i que el projecte es troba en una fase inicial, un dels propers passos serà elaborar una cartografia comuna que servirà de base perquè Catalunya i França treballin conjuntament. El paisatge de la Cerdanya està dividit per diversos límits administratius estatals i provincials.

Per això, El projecte El paisatge transfronterer de la Cerdanya, té la voluntat de pensar el paisatge i planificar-lo de manera conjunta. Les diferents administracions que hi tenen competència sumaran esforços per establir unes bases de futur que el posin en valor, entès com un element clau per al desenvolupament.

Entitats col·laboradores / Les administracions que hi participen són el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Comunitat de Comuns Pirineus-Cerdanya, l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Cerdanya (AECT), el Parc Natural Regional del Pirineu Català i l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Les entitats, amb el suport de l'Ajuntament de Llívia, el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya i amb el finançament del projecte EUROCAT, han editat un document que destaca els valors del paisatge de la Cerdanya a banda i banda de la frontera i han esbossat el pla de treball a seguir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT