PUBLICITAT

El nou local del Banc d'aliments s'inaugurarà abans de l'estiu

  • Càritas Andorra enllesteix les noves instal·lacions de 150 m2 en un lloc cèntric de la capital
  • Les famílies sense recursos són els principals usuaris d'un servei que atén cada cop més gent
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Voluntaris ajuden a fer lots de productes en el magatzem actual del Banc dels aliments en l'edifici de Càritas Foto: TONY LARA

Càritas Andorrana inaugurarà el proper mes de juny un nou local de 150 metres quadrats, a peu de carrer, destinat al Banc d'aliments, un projecte posat en marxa fa tres anys. El motiu del canvi d'ubicació és l'important volum d'usuaris setmanals que atén, que només ha fet que anar a l'alça, i la necessitat de disposar d'un espai amb suficient capacitat per poder emmagatzemar els aliments, i de bona accessibilitat per poder fer els lliuraments. Les noves instal·lacions estan situades en un lloc cèntric, en una segona fila de carrer a la parròquia d'Andorra la Vella. Actualment el Banc d'aliments atén més de 50 famílies, que representen més d'un centenar de persones. Segons va explicar mossèn Ramon Sàrries, cada vegada hi ha més persones de nacionalitat andorrana que són usuaris d'aquest servei, tot i que el gruix està format per residents immigrants d'origen divers.

El Banc d'aliments, fins ara ubicat en unes dependències que ocupen un espai de poc menys de 60 m2 de l'església del Fener d'Andorra la Vella, seu de Càritas Andorrana, estava buscant des de feia uns mesos un emplaçament per disposar de més espai. Sàrries va manifestar que els calia un local que disposés de millor accessibilitat i de més capacitat per poder emmagatzemar i preparar els lots d'aliments, tenint present que en molts moments «ens hem trobat desbordats pel gran nombre de persones necessitades».

El projecte es va posar en marxa del febrer del 2010 atenent a 10 famílies, i des de llavors el nombre d'usuaris ha anat sempre a l'alça, arribant al seu màxim el 2012, quan la demanda va arribar puntualment a les 65 famílies. Durant el que portem d'any s'ha assolit un màxim de 60 famílies al mes.

Durant els mesos d'estiu el volum d'usuaris minva lleugerament, tal com passa a gairebé tots els programes socials. Aquest fet s'explica bàsicament perquè algunes famílies busquen recursos alternatius als seus llocs d'origen, deixant els nens amb els avis, o passant uns dies a casa de familiars.

D'altra banda, el Banc d'aliments no podria donar l'atenció necessària al volum d'usuaris setmanals que atén si no fos pels voluntaris i col·laboradors que té. Actualment, disposen de nou voluntaris que realitzen diferents tasques de logística.

BANC D'ALIMENTS/ El Banc dels Aliments és una xarxa d'organitzacions no governamentals que tenen la finalitat de recuperar tots aquells aliments que no són susceptibles de comercialització, però que es poden consumir, per tal de distribuir-los entre les persones necessitades. El repartiment d'aliments es fa gratuïtament a través d'entitats benèfiques reconegudes, per tal de contribuir a la sostenibilitat.

El primer banc d'aliments fou creat a Phoenix (Arizona) el 1966, per iniciativa de John Van Engel. El 1984 es va crear el Banc d'Aliments de París, el primer a Europa, i el 1987 es creà Fundació Benèfica Banc dels Aliments de Barcelona, per Jordi Peix , el primer Banc a Espanya. Actualment hi ha 200 bancs d'aliments a 17 països d'Europa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT