PUBLICITAT

Els empresaris portuguesos volen que s'acceleri el CDI

  • Diuen a Gonçalves que hi ha urgència per obrir noves línies de negoci
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
Patricia Bragança i el diputat Carlos Gonçalves en la reunió d'ahir Foto: TONY LARA

El Club d'Empresaris Portuguesos d'Andorra (CEPA) es va reunir ahir amb el diputat del PSD per Negócios Estrangeiros e Comunidades Portuguesas Assuntos Europeus e Defesa Nacional, Carlos Gonçalves. Entre d'altres qüestions, el CEPA va traslladar al polític la preocupació que la manca de presència diplomàtica d'Andorra a Protugal i a la inversa pugui retardar les negociacions per arribar a un Conveni per evitar la doble imposició (CDI). Gonçalves va tranquil·litzar els empresaris assegurant que «mai abans les relacions havien estat tan bones» i que malgrat els canvis polítics que hi pugui haver al govern, la política exterior no variarà. La presidenta del Club d'Empresaris Portuguesos d'Andorra,

Patrícia Bragança, portaveu del CEPA, va demanar al diputat de les comunitats portugueses i assumptes europeus, Carlos Gonçalves, que els tranquil·litzés en relació al CDI. Els empresaris temen que l'absència d'un ambaixador andorrà amb seu a Portugal pot endarrerir aquesta negociació. Segons Bragança, «tenen inquietuds per obrir mercat, i l'acord hi ajudaria».

Gonçalves va recollir la preocupació, i després d'exposar que «Portugal ha de comptar amb els seus ciutadans que resideixen a l'estranger per sortir de la crisi i recuperar la sobirania financera», perduda en ser rescatats per la comunitat internacional, va assegurar que «el CDI va avançant poc a poc», i va afegir que «en qüestions de política internacional, i més en l'àmbit tributari, no hi ha diferència entre els partits». El cònsol honorari de Portugal a Andorra, Jose Manuel da Silva, va explicar que «ja s'ha fet una primera reunió i s'està treballant perquè es pugui fer en el termini de temps més breu possible». Silva va confirmar el calenari anunciat pel ministre de Finances, Jordi Cinca, que va preveure que es pogués tancar abans de finals d'any. El CEPA també va traslladar al diputat la preocupació pel conveni de Seguretat Social.

Bragança va comentar que els empresaris consideren que s'hauria de modernitzar l'acord entre la CASS i la Seguretat Social portuguesa per tal de dotar-lo d'agilitat i assegurar les pensions de jubilació dels portuguesos residents a Andorra. Algun empresari va demanar per la possibilitat d'establir un ajut per al retorn de l'emigrant, com fa Espanya amb els seus nacionals. Da Silva va reconèixer que «hi ha un problema important», doncs la comunitat portuguesa a Andorra disminueix, i va concloure que «de cara a l'estiu tindrem moltes baixes». Els que tornen a Portugal no gaudeixen de cap prestació econòmica d'ajuda al retorn, i segons el diputat, en el moment actual és una demanda que ni seria escoltada.

Un altre tema tractat entre el CEPA i el diputat del PSD va ser el relatiu al Consell de les Comunitats. Els empresaris establerts a Andorra volen tenir un conseller proper, i així ho han fet arribar a Gonçalves. Aquest ha explicat, però, que s'està treballant en una nova llei del Consell de les Comunitats Portugueses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT