PUBLICITAT

Risc greu de desaparició

  • L'FCA no té diners, els bancs no li presten, es deuen 35.500 ? i hi ha jugadors que no tenen per menjar
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A l'esquerra, Emili Puig abans de començar la seva compareixença, mentre Carlos Sánchez, que marxa, l'observa; a la dreta, el gerent passa pel costat dels jugadors, ahir molt nerviosos Foto: TONY LARA

la crisi institucional del FC Andorra va esclatar ahir pels aires i va deixar els ciments d'aquesta històrica entitat amb unes escletxes que poden acabar per enfonsar-lo en la seva ruïna i fer-lo desaparèixer del mapa. Ahir els jugadors de la secció de futbol sala van passar pel club per cobrar el que se'ls havia promès durant tota la setmana, això és les nòmines d'abril i el premi per assolir el play-off. Però, una vegada més, van rebre la negativa en forma de notícia que fins ara no sabien i que els ha fet quedar com enganyats: «El club no té diners», frase d'Emili Puig, gerent que ahir parlava d'assumir «tota la responsabilitat» però que es mantenia en el càrrec. El risc de desaparició és més que evident, amb un estat de fallida i manca de credibilitat que posa l'entitat més antiga del futbol andorrà al peu del precipici. ¿Li queda vida al FC Andorra? Puig respon: «La situació és complicada».

És més que complicada. És tan greu que el club no només no té diners, sinó que no sap d'on aconseguir-los, perquè els bancs no es fien del forat econòmic i sobretot de la gestió que hi ha hagut, amb un component d'imatge negativa afegida després dels últims esdeveniments –imcomprensible renúncia al play-off–, i perquè una de les poques solucions que es poden veure, i agafada amb pinces, és la intervenció del Govern, que està com està.

Ahir es va escenificar el trencament del club. A la tarda, a la seu de l'entitat, es reunien els jugadors de futbol sala i el seu tècnic, Carlos Sánchez, amb el gerent Emili Puig, el president François Moliné, i Salus Chato, el tresorer, tot i no formar part oficial de la junta en estar vinculat també a la FAF. La cita va ser tensa, i fins i tot el tècnic va confirmar que s'havia posat violent, davant de la situació de desempar en què s'han quedat ell i els seus futbolistes. Abans que acabés, Chato va marxar, mentre que fora esperava la premsa. Després, es va improvisar una primera roda de premsa amb tots els jugadors, i Sánchez i el capità, Aitor Rubio, de portaveus, i més tard, una segona roda de premsa amb Emili Puig. Tot sol. I trist.

Sànchez: «LA SITUACIÓ ÉS DRAMÀTICA» / A més del futbol sala, al que se li deuen, entre jugadors i cos tècnic, 25.500 euros, s'hi ha d'afegir el primer equip de la secció de futbol al complet, amb un deute amb jugadors i cos tècnic –Justo Ruiz cobra de la Federació–, de 10.000 euros. 35.000 euros en total que ningú, de moment, no ha vist.

Carlos Sánchez es despatxava sense miraments, mostrant en el seu rostre un estat de tensió mai vist en ell durant una temporada que ha estat balsàmica, esportivament parlant: «Ens sentim enganyats; es una presa de pèl; això és una autèntica merda de final d'una temporada magnífica; no tenim diners ni per menjar; hem d'agrair que el restaurant Estela ens està donant de menjar i sopar; tenim dos cotxes del club que no podem utilitzar per anar a Sant Julià perquè no tenim diners per la benzina; això és una situació dramàtica i és una vergonya; sento ràbia, frustració, aquest senyor –Emili Puig– ens ha estat enganyant a les 11 persones que hem estat treballant aquests nous mesos; ahir ens va dir que avui estarien els diners». La cara de l'entrenador era un poema, a punt de plorar: «Estem orfes, estem sols, i necessitem ajuda». «Som professionals, nosaltres vivim d'això», va cloure.

En semblants paraules es referia el capità Aitor Rubio: «No se'ns ha avisat de res abans, sinó ara, després de dir-nos tota la setmana que cobraríem». Aitor va qualificar de «dia trist» el d'ahir, «perquè veus el que li està passant a un club amb tanta història com aquest».

ELS BANCS NO DONEN DINERS, I GOVERN... / Diu Emili Puig que les portes dels bancs estan «tancades», però també que té algunes opcions de trobar solucions, cosa que no va voler explicar argumentant que estan en procés. El ben cert és que de crèdits, ningú no se'n vol fer càrrec amb una entitat gestionada d'aquesta manera i amb un índex de credibilitat sota mínims. Preguntat pel Govern, Puig va dir: «L'Estat no ha de ser l'única solució». En tot cas, també va assumir que si bé fins ara no havia parlat amb l'Administració, «segurament després de tot això» es farà.

El club ja ha cobrat el primer pagament del Govern, 170.000 euros, i els 167.000 de la UEFA, els quals «quan van arribar el descobert del club era de 90.000 € i van volar», va assegurar Puig ahir. El pressupost d'aquesta temporada 2012-2013 de la secció de futbol sala era de 250.000 euros, mentre que per al futbol estaven destinats 110.000. Els pagaments del club amb la Lliga Nacional de Futbol Sala (LNFS), segons Puig, sí estan «al dia».

¿LLEI CONCURSAL? ¿junta gestora? ¿DESAPARICIÓ? / Els números vermells són clars, i així fins i tot el tècnic Carlos Sánchez deixava anar una frase: «¿I ara què? ¿Una llei concursal?». La fallida és real, perquè el que ha passat, segons Puig, és que ha «fallat la planificació esportiva lligada a l'econòmica», això és que s'han previst esportivament uns objectius que econòmicament eren inviables per a l'entitat, com disputar els play-off. La desaparició està en l'aire, com també que la junta plegui i es formi una junta gestora, tot i que Puig assegurava: «El més fàcil seria abandonar, però no és el moment».

EMILI PUIG: «SÓC EL RESPONSABLE» / Segons l'equip de futbol sala, l'única explicació que els hi ha donat Emili Puig és que el club «no té diners i s'ha gestionat malament». Puig, per la seva part, assumia «tota la responsabilitat», però sense deixar el càrrec. «Si els hi vaig dir que cobrarien era perquè estava convençut que tindria els diners avui –per ahir–», va dir. «En cap moment els he intentat enganyar». Simplement, segons el gerent, «no disposem de tresoreria».

EL PRESIDENT SEGUEIX CALLANT / A la reunió d'ahir hi era el president del club, François Moliné, que només va dir que no volia parlar i que la setmana vinent faria una roda de premsa per dir la seva. El que sí que ha fet ha estat tractar la situació amb Emili Puig, al que de moment no ha destituït. «Ningú no m'ha dit que estic fora del club», va dir Puig. Sobre Moliné, Carlos Sánchez va declarar: «Ha pecat de bona persona». El FC Andorra està ferit de mort.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT