PUBLICITAT

Els alumnes del Lycée s'interessen per les sortides laborals al país

  • Un centenar de professionals van acudir a la cita per explicar als joves la feina que fan
  • Els professors donen molta importància a la trobada i inciten els nois i noies a preguntar
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els alumnes de 3ème i els professionals en el Fòrum dels Oficis, ahir Foto: DP / ANA

El tercer Fòrum dels Oficis, organitzat pel Lycée Comte de Foix, es va celebrar ahir al Prat del Roure amb l'assistència de prop d'un centenar de professionals que van explicar el seu ofici a més de 250 alumnes. Aquesta primera presa de contacte amb el món professional «serveix als alumnes de 3ème per començar a orientar el seu futur», va explicar Juliette Tello, la secretària de secundària del Lycée Comte de Foix. L'orientació per continuar els estudis de Segonde i Terminale, o els estudis professionals, segueix amb els professors a l'escola.

En quant a la trobada d'ahir, els professors també en faran el seguiment i avaluaran els coneixements que han adquirit els alumnes. Professionals de diferents àmbits, com ara periodistes, agents dels cossos de seguretat, metges, banquers, monitors d'esquí i d'altres esports, tècnics de so i llum, entre altres, van participar a la convocatòria que va ser de lluny la més concorreguda de les que s'han celebrat.

Els mestres dels alumnes estan molt agraïts a tots el professionals, «que els han dedicat part del seu temps i de la seva jornada laboral» va afegir Tello. I és que els professors donen molta importància a aquesta primera reflexió dels alumnes, i els inciten a que «no només es quedin amb aquelles matèries que d'entrada els agraden més, sinó que volen que siguin curiosos i demanin a altres professionals que potser també fan tasques que els poden interessar». És el cas dels arxivers «que han vingut per primer cop i els alumnes els han rebut amb molta expectació, ja que molts no sabien ni de l'existència de la professió» va concloure Tello. Un fet també destacable és que hi va haver pares d'alumnes que van participar al Fòrum per explicar la seva feina als companys dels fills. Al Fòrum, també hi van assistir els alumnes d'hoteleria, una de les branques professionals que s'imparteixen al Lycée Comte de Foix, per parlar de la seva feina alhora que oferien als assistents l'esmorzar.

Professions i sexes / Sobre les professions i els sexes, Tello va reconèixer que cada vegada més els treballs deixen d'especialitzar-se per sexes, i que tant els nois com les noies s'interessen per feines similars. No obstant això, segueix havent-hi més interès dels nois per algunes àrees en concret com ara l'ordre públic (policies) o la seguretat i salvament (bombers) i els treballs tècnics.

Entre els professionals més demanats es troben els cossos de seguretat, com ara la Policia i els Bombers i també la Duana, que van despertar gran interès entre els alumnes. Pel que fa a la Policia, l'oficial Jordi Boixadé va explicar que les consultes més freqüents tenen relació amb els requisits per accedir al cos, així com els salaris i les tasques que fa un agent de base, què fan quan patrullen. El joves també es mostren interessats per altres funcions dels grups d'intervenció i sobre la promoció interna d'un agent.

Una altra professió que és tot un clàssic en les trobades és la medicina. La doctora Sílvia Fuentes, que va estudiar la carrera a Tolosa i que exerceix de metge de capçalera, va constatar que «el que més agrada als joves és el fet de poder ajudar altres persones» i va afegir que «és una professió vocacional». La metgessa, va destacar també que la pregunta més recurrent és sobre la durada dels estudis i va advertir que «quan diem que són mínim nou anys, es queden molt sorpresos, però també han de pensar en les dificultats afegides en el cas de França com ara l'ingrés a través de concursos estatals».

Tècnics / Al mig de la sala hi havia una gran taula de mescles que no passava desapercebuda per a cap jove. Joan Codina els va explicar quina és la funció d'un tècnic de llum i de so. Codina va constatar que «la majoria em pregunta per la feina d'un discjòquei, però jo vaig més enllà i els explico quina és la tasca d'un tècnic de so, per exemple en una ràdio, però sempre acaben preguntant quan cobro, cosa que demostra que són conscients de la situació actual».

El món de la neu i dels esports de muntanya també va tenir representació. Xavier Salinas, director de desenvolupament de negoci de Grandvalira, va explicar als joves totes les tasques que es fan en una estació d'esquí. Salinas va argumentar que «tot i que pugui semblar que la feina de monitor és la més visible, els expliquem que hi ha molts oficis com ara pisters, administratius, tècnics, i especialistes en màrqueting, recursos humans o comunicació» i va afegir que «la majoria acaben sorpresos de la gran quantitat de professionals que requereix una estació d'esquí per funcionar correctament».

Sobre la professió de monitor, els va explicar alternatives que poden fer a l'estiu, com ara fer de guies de muntanya o monitors d'altres esports com la BTT, i la possibilitat de fer doble temporada a altres llocs del món, tot i que va insistir en el màrqueting, una ocupació completa durant tot l'any. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT