PUBLICITAT

Continua 'l'annus horribilis' per a l'economia andorrana

  • El Principat s'enfronta al cicle baixista més important dels darrers 40 anys
  • El mercat de treball registra per sisè any consecutiu una caiguda del 3,4% d'assalariats
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos operaris treballen en les tasques de construcció de la nova seu de Casa de la Vall a la capital. Foto: TONY LARA

La Síntesi d'Indicadors Socioeconòmics d'Andorra de BPA, feta pública ahir, no presenta gaire sorpresa. Tots els indicadors no fan més que constatar que l'esperada reactivació econòmica és fa més que pregar i podria no arribar, com a mínim, fins al 2015. Així, l'atur continua descontrolat i en caiguda lliure i, per sisè any consecutiu, registra un descens de la població assalariada del 3,4%. L'indicador més representatiu de la salut de l'economia andorrana ha perdut des del 2006 prop de 6.500 persones, un 15,2% del total. Les xifres indiquen que aquest és el cicle baixista més important dels últims 40 anys al Principat. Al 2012 hi havien registrats al Servei d'Ocupació 1.138 inscrits com a demandants de llocs de treball, un 41,9% més que el 2011. El percentatge contrasta amb el 214 llocs de treball oferts. L'any 2012, de mitjana, les persones que van accedir a una prestació econòmica per desocupació van ser de 128, un 60% més que el 2011.

Per sectors, la situació en l'àmbit de la construcció continua sent particularment complexa, amb una pèrdua del 15,5% dels seus assalariats (596 persones menys) el 2012. Des del 2006 acumula una caiguda del 52%. També el comerç va patir la segona caiguda més important amb 339 treballadors menys, el que representa un descens del 3,6%. Per contra, els dos únics sectors que incrementen lleugerament el nombre de treballadors són el financer, amb una pujada del 1,9% en relació al 2011, i el d'altres activitats socials i serveis personals que va registrar un augment dels assalariats del 0,4%.

Les previsions d'ocupació tampoc són optimistes per a aquest 2013. L'analista macroeconòmic de BPA, Carles Folch,va explicar que encara se seguiran destruint llocs de treball especialment en els sectors de la construcció i del comerç degut a la dependència actual del país a les economies francesa i espanyola. L'estancament de totes dues i les previsions no gaire optimistes pels estats veïns «no ajuden a la reactivació de l'economia del Principat a mig i llarg termini». L'any 2014 continuarà sent «un any difícil» i no es veu de moment «la llum al final d'aquest llarg túnel».

L'estabilització dels mercats és un dels elements clau que pot ajudar a les empreses a sortir-se'n. Segons els analistes ha de continuar mantenint-se la política intervencionista dels diferents bancs centrals per tal de garantir mesures expansives que facin activar l'economia.

SALARI MITJÀ / El deteriorament del mercat laboral també es va reflectir en la caiguda del 0,6% del salari mitjà el 2012, descens que va ser el primer des que es disposen de dades. El salari mitjà dels assalariats s'ha reduït i se situa en els 2.003 euros, un 0,6% menys que el 2011. Els únics sectors que van veure incrementat aquest salari mitjà van ser el de les activitats socials i de serveis personals que el van augmentar en un 1,9%. L'hoteleria i el sector financer són els que més van rebaixar la retribució, amb un 1,9% i un 1,6% respectivament.

ALTRES INDICADORS / La feblesa de l'entorn econòmic també es palès en d'altres indicadors com el de les importacions que es va reduir un 5,5% el 2012, arran sobretot de la disminució de la venda de vehicles i del vestit.

Pel que fa a l'àmbit del consum, cal destacar el de les matriculacions de vehicles que van marcar un nou mínim de 2.259 vehicles amb una baixada del 10,5% en el conjunt de l'any. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT