PUBLICITAT

Els recursos gestionats pels bancs creixen en un 14%

  • Pugen les mediacions dels clients i el valor de les accions
J. R.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'analista macroeconòmic, Carles Folch, durant la presentació de la síntesi d'indicadors econòmics, ahir. Foto: ANA / N.M.

Només el sector financer se salva dels negatius indicadors socioeconòmics d'Andorra presentats ahir per BPA. En concret va augmentar un 13,9% el 2012, tot i que aquesta xifra encara no és del tot definitiva.

L'analista Carles Folch va manifestar que aquest increment dels recursos gestionats pels bancs ve donat, sobretot, per l'augment de la mediació de clients i la revalorització de la majoria de les accions. A més, els dipòsits també van augmentar possiblement «pel temor que hi havia a Espanya que hi pogués haver una mena de corralito». L'any passat els crèdits es van mantenir. A banda de l'Íbex 35 espanyol, la majoria d'accions durant el 2012 es van revaloritzar per sobre d'un 10%, i això va fer incrementar molt els recursos gestionats pels bancs, segons va explicar Folch.

De fet l'any passat va ser un bon any per als inversors, i presumiblement el 2013 també ho serà, ja que «mentre hi hagi intervencions per part dels bancs centrals tindrem tendència positiva als mercats financers i això ens beneficiarà». En el que portem d'any s'han notat revaloritzacions importants, concretament en la renda fixa.

RECURSOS GESTIONATS / Els recursos gestionats dels clients per les entitats bancàries del país es van recuperar fins arribar a la xifra de 35.402 milions d'euros el 2012, un import que marca un màxim històric i supera els nivells assolits el 2011.

L'augment d'un 13,9% dels recursos gestionats l'any passat es van produir principalment per la mediació de clients (accions, fons d'inversió, obligacions,..), que va augmentar més d'un 19,6% i representa el 69,2% dels recursos gestionats. Els dipòsits dels clients també es van incrementar lleugerament en un 2,8%.

SECTOR PÚBLIC / El procés de reforma fiscal es va reflectir el 2012 en un augment dels ingressos del 19, 4% gràcies a l'aplicació dels impostos directes i a l'increment dels impostos especials. L'any passat, el dèficit de caixa del Govern va ser de 86,9 milions d'euros. El percentatge inclou el pagament de la major part de les obres del Túnel de les dos Valires i de la desviació de Sant Julià. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT