PUBLICITAT

La recaptació de l'IGI supera els 14 milions i s'equipara a la de l'IMI

  • Els ingressos generats pels dos impostos sumen 28,7 milions d'euros per al període de gener a març
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, en una roda de premsa a l'edifici administratiu del Govern Foto: ÀLEX LARA

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, va fer balanç ahir del primer trimestre de l'entrada en vigor i aplicació de l'Impost General Indirecte (IGI). Cinca va explicar que el Govern va recaptar 14,25 milions d'euros amb les liquidacions de gener a març, que afectaven les grans i les mitjanes empreses i va advertir però, que «la prova de foc serà la primera liquidació semestral del proper mes de juliol, que afectarà les empreses amb menys estructura financera i comptable, a les quals l'adaptació al nou marc fiscal els resulta més feixuga». No obstant això, es va mostrar satisfet pel nivell de compliment de les empreses del qual el «ministeri en fa una valoració molt positiva perquè la nostra preocupació és que l'administrat entengui l'obligació de liquidar els impostos i fins aquí, tot i que hi pugui haver errors, s'està fent bé».

Poques sorpreses / Cinca va argumentar que l'Agència Tributària va rebre 2.200 liquidacions durant el primer trimestre. Les empreses que facturen més de 3,6 milions d'euros en van fer tres. Així, 197 empreses van fer la liquidació al gener, 196 el febrer i 195 el març. Les que facturen entre 250.000 i 3,6 milions d'euros, van fer la declaració trimestral a l'abril i van sumar 1.529 empreses més. Cinca va dir que aquestes xifres s'acostaven molt a les estimacions que havia fet Finances a partir de l'anàlisi del dipòsit de comptes dels anys anteriors, del 2009 al 2012. En quant a l'import de la recaptació el ministre també va afirmar que «va en la línia del que vam preveure, això vol dir que els números s'han fet de manera molt meticulosa». I va advertir que també cal tenir en compte «l'impacte notori del crèdit fiscal generat pels estocs que havien pagat segons el model impositiu anterior». El ministre va reiterar que «aquestes liquidacions incorporen el crèdit fiscal del qual les empreses encara es beneficiaran durant molts mesos». Cinca va avaluar el crèdit fiscal de les empreses en 15 milions d'euros més.

Recaptació de l'imi / Cinca va puntualitzar també que la recaptació de l'IGI intern no inclou la recaptació a la duana. I va precisar que la recaptació de l'IMI per aquest mateix període de recaptació de l'IGI, puja a 14,5 milions d'euros, tot i la tendència a la baixa de la importació de mercaderies. I va afegir que «també caldria analitzar però, l'efecte d'alguns productes en la recaptació de l'IMI, com ara la joieria que abans pagava un 12%, els vehicles i la rellotgeria que pagaven un 7% i que ara han passat al règim general de l'IGI, del 4,5%».

PROPERA LIQUIDACIÓ / Tornant a la primera liquidació semestral del juliol, el ministre també va avançar que «la vocació del ministeri és ser un interlocutor més col·laborador que no pas fiscalitzador, volem ajudar a corregir les coses quan no estan ben fetes i millorar les que poden ser-ho». I va recordar que «el juliol hi haurà una allau d'obligacions fiscals perquè coincideixen les liquidacions de l'IGI, de l'impost de societats i de l'impost de les activitats econòmiques».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT