PUBLICITAT

La «crisi esportiva» obliga el COA a portar als Jocs només 39 esportistes

  • Al novembre passat hi havia una llista de més de 80 que les federacions van reduir i la comissió va revisar
RAFA MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Miquel Vilchez (perxa) és una de les novetats en atletisme, juntament amb Sebastián, De Sa, Gómez i Guri Foto: ÀLEX LARA

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) va anunciar ahir els esportistes que representaran el Principat en els Jocs dels Petits Estats d'Europa, a Luxemburg, del 27 de maig fins l'1 de juny. En seran 39, amb 12 persones més entre tècnics i oficials, la xifra més baixa de la història, i 12 menys que a Liechtenstein, fa dos anys. Ben és cert que no hi va l'equip de vòlei, que en sumarien 12 esportistes més, però aquesta delegació tan petita forma part, segons el president del COA, Jaume Martí, d'una «crisi esportiva», i no té res a veure el tema econòmic: «No és un problema econòmic, sinó de com està l'esport a Andorra avui en dia». Ara bé, l'objectiu continua sent obtenir «les mateixes medalles que a Liechtenstein».

«La gent de l'esport està bastant desmotivada, no per fer esport, però sí en competició», va manifestar ahir Martí. Els criteris actuals, exigents segons el COA, han intentat impulsar una política de garantia de competitivitat. «No volem ser com Malta, que porta molt pocs esportistes, però tots obtenen medalla, sinó que volem donar també oportunitats als joves», va dir ahir Jacint Risco, vicepresident primer i membre de la comissió tècnica. La qüestió està en l'assumpció, per part del COA, segons es va dir ahir, que en el passat hi va haver «una mica de màniga ampla» amb gent que «podia anar a passejar-se», segons va assegurar Martí.

ISLÀNDIA 2015 SERÀ MÉS CAR / Durant la presentació d'ahir també es van parlar de números. Cada atleta costa una mitjana de mil euros per estància. A Luxemburg el viatge serà en dos autobusos, mentre que a Islàndia 2015 haurà de ser en avió i això suposarà altres 500 o 600 euros més per atleta. Després, el calendari dels Jocs dels Petits Estats serà San Marino al 2017 i Montenegro al 2019. El pressupost andorrà per als Jocs de Luxemburg està al voltant dels 100.000 euros.

MÍNIMES A, I ALTRES MOLT A PROP / Els criteris de selecció de cada federació s'han fet, en la majoria dels casos, per l'obtenció de marques mínimes. En atletisme, Toni Bernadó, Marcos Sanza, Pep Sansa i Clàudia Guri tenien la mínima A, mentre que la resta, a criteri de la Federació d'Atletisme, i aprovat per la comissió tècnica del COA, estaven molt a prop i per tant podien ser-hi: Mikel de Sa, Miquel Vilchez, Estefanía Sebastián i Carles Gómez. En natació passa el mateix amb la jove Clàudia Palau,mentre que sí tenen mínima A Pol Arias, Pablo Feo i Mònica Ramírez. Cal destacar l'absència d'Hocine Haciane, que sempre obtenia un gran nombre de medalles, i que ja va anunciar la seva retirada després dels Jocs de Londres 2012.

CICLISME: OPCIÓ DE TRIPLET DE GUY DIAZ / La Federació de Ciclisme porta dos anys en el seu procés de selecció natural, segons entrenaments i resultats. Ha escollit cinc corredors, dels quals Guy Diaz podria competir en tres proves. Segur que correrà a la prova contrarellotge prevista per dimarts 28 de maig, i a la de ruta de dijous 30. Segons el desgast que tingui, competirà també, o no, a la btt, divendres 31. La decisió serà dels tècnics de la FAC.

JUDO: DECARTAT EL JOVE iván LLANOS / La Federació de Judo va seleccionar tres esportistes: Laura Sallés, Dani Garcia i Iván Llanos. Finalment, però, la comissió tècnica del COA va considerar que Llanos era encara massa jove per competir a Luxemburg amb els sèniors. Així mateix, als Jocs no ha estat seleccionat Èric Risco perquè la competició de +100kg ha estat suspesa.

ATLETISME: SEBASTIÁN GUANYA LLOVERA / No hi serà Cristina Llovera, que va representar Andorra als Jocs Olímpics de Londres, perquè després de les últimes competicions, especialment el Campionat d'Andorra a l'aire lliure, qui ha demostrat un millor estat de forma, amb les marques a la mà, ha estat Estefanía Sebastián.

REPRESENTACIÓ INSTITUCIONAL / El cap de Govern, Toni Martí, serà a la inauguració del dilluns dia 27, així com el secretari d'Estat d'Esports, Jordi Cerqueda, a més del president del COA, Jaume Martí, que tindrà Assemblea General.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT