PUBLICITAT

La sensibilitat de la ciutadania per a l'entorn va en augment

  • Medi Ambient rep 30 fotodenúncies i gairebé totes estan resoltes
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una intervenció de Fem net a la ribera del Valira, a Santa Coloma. Foto: ÀLEX LARA

Després de l'aprovació el febrer del 2012 de les accions per a l'Estratègia nacional del paisatge, del 2012 al 2015, el Govern va fer ahir un balanç molt positiu del primer any de funcionament. La valoració es basa en el fet que «ja s'han realitzat la pràctica totalitat de les accions previstes amb resultats molt favorables». I també destaca «la bona acceptació per part de les administracions i col·lectius que col·laboren amb la Comissió nacional del paisatge, així com de la població en general». El director de Medi Ambient, Marc Rossell, va destacar la sensibilitat ciutadana que «queda demostrada amb l'obertura d'una nova via per detectar punts negres com és la fotodenúncia, a través de la qual ja hem rebut 30 fotos». I en va lloar la resposta prop de tots els departaments implicats, ja siguin governamentals o comunals, pel fet que «una cosa és que el tècnic vegi l'impacte i una altra és que el fotografii el ciutadà; la resposta és immediata».

L'estadística del departament també ho corrobora perquè dels 30 casos denunciats per ciutadans, 14 estan en curs de resolució, 12 estan resolt i 4 més estan tancats, cosa que no significa però, que s'hagin resolt. Rossell va explicar que «els casos tancats, són casos en que hem fet tot el què hem pogut però per temes jurídics no podem anar més enllà». En quant a les males praxis denunciades pels tècnics del Govern, sumen 150 casos dels quals 112 estan en curs de resolució i 38 estan resolts. El director de Medi Ambient va reiterar que «la proporció de casos resolts és més elevada quan és el ciutadà que els denuncia». Un altre èxit d'aquest primer any de campanya és la Guia d'integració paisatgística de les estacions d'esquí que té per objectiu minimitzar l'impacte paisatgístic de les instal·lacions turístiques i de lleure del país. La guia que es va presentar el novembre passat, és un referent no només a Andorra, sinó també a Europa. Rossell va recordar que «volíem recopilar informació, veure que s'havia fet arreu, a Suïssa o a Àustria, i vam descobrir que a nivell europeu no s'havia fet res». Si la petjada de les estacions amb quilòmetres de pistes i remuntadors és molt important en el paisatge de muntanya, Rossell va puntualitzar que «el sector està sensibilitzat i fa moltes coses ben fetes, perquè d'alguna manera també ven natura i paisatge, fins i tot algun restaurant s'anuncia com a panoràmic».

No obstant això, també va reconèixer que «hi ha coses que es poden millorar i la guia serveix per identificar-les». Rossell també va apostar per «continuar treballant units per triar tot allò que pots aplicar». Entre les coses que poden millorar les estacions hi ha les tanques que deixen a pistes i que constitueixen taques al paisatge. I entre les que no haurien d'abandonar mai, hi ha la de deixar pasturar els ramats que a més de constituir un atractiu paisatgístic, tanquen el cercle perfecte. Rossell va concloure que «tot el que sigui mantenir l'equilibri natural amb un ús racional que a més proporciona un producte local, és sostenible». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT